Policisti Policijske postaje Lendava so  4. januarja 2010 z oživljanjem rešili življenje sodelavcu, ki je padel v nezavest in ni kazal osnovnih življenjskih funkcij.

PolicistiPPLendava

Policisti Robert Gabor, Damijan Dervarič, Renata Senica in Tomaž Meleš so s hitrim in strokovnim ravnanjem v kritični situaciji pravočasno pomagali svojemu sodelavcu in mu tako rešili življenje. Komandir lendavske policijske postaje jih je zato predlagal za sprejem pri generalnem direktorju policije.


Prejšnji ponedeljek zvečer, ko so se lendavski policisti odpravljali na teren, je bilo v sobi za odprave pet policistov. Sedeli za mizo, ko je enemu od njih postalo slabo. Padel je s stola in nezavesten obležal na tleh. Trije navzoči policisti in policistka so ga takoj položili na bok, eden od policistov pa je preveril njegove osnovne življenjske funkcije in ugotovil, da ne diha in da mu ne bije srce.

Policisti so ga zato začeli oživljati. Izmenično so izvajali umetno dihanje in masažo srca. Medtem je dežurni policist o dogodku obvestil tudi reševalce. Po približno sedmih minutah oživljanja so sodelavca spravili k zavesti. Minuto za tem je na policijsko postajo prispela tudi zdravniška ekipa iz Zdravstvenega doma Lendava, ki je poškodovanega po osnovni zdravstveni oskrbi z reševalnim vozilom odpeljala v bolnišnico.

Med vsebinami, ki jih morajo kandidati za policiste osvojiti med izobraževanjem na Policijski akademiji, so tudi vsebine pri predmetu Nujni ukrepi prve pomoči. Tudi policisti na policijskih upravah se redno udeležujejo tečajev prve pomoči (osnovnega in obnovitvenega tečaja prve pomoči, osnovnega in obnovitvenega tečaja prve pomoči za bolničarje v posebni policijski enoti). Vsi tečaji vključujejo tudi preizkus usposobljenosti.