Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Lendava smo 14. maja 2006 v Petišovcih v sodelovanju s člani društva Moto klub "LINDAU" Lendava in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Lendava organizirali prireditev, ki smo jo poimenovali "VARNO Z MOTORJI".

Prireditev je obsegala predavanje in prikaz spretnostne vožnje. Namen preventivne akcije je bil, da udeležencem predstavimo lastnosti in značilnosti motornih koles in jih seznanimo z nevarnostmi, s katerimi se kot vozniki srečujejo pri svoji vožnji.

Kot strokovna sodelavca sta na prireditvi sodelovala Vojko SAFRAN (inštruktor za cestne motorje) in Tomaž POGAČAR (inštruktor za "enduro" motorje) ter policista - motorista iz PPP Murska Sobota.

Za prikaze simulacij različnih situacij v prometu sta poskrbela predstavnika Republiškega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki sta z napravo "tehtnica za merjenje naletne teže" prikazovala, kakšne sile delujejo na človeka pri trku z različnimi hitrostmi. Z napravo za merjenje reakcijskega časa pa sta prikazala, kako veliki vpliv ima psihično in fizično stanje voznika na njegov reakcijski čas.

Srečanja se je udeležilo okoli 60 motoristov iz vrst Moto kluba LINADAU Lendava in BLACK WINGS iz Žižkov. Akcija je privabila tudi domačine in druge ljubitelji jeklenih konjičkov.

Predstavitev je obsegala prikaz zaščitne motoristične opreme in pravilno uporaba te opreme. Udeležence smo seznanili z brezhibnimi tehničnimi lastnostmi motornih koles, kakor tudi prikazi različnih načinov in tehnik vožnje (vožnja v ovinkih, tehnika zaviranja, izmikanje oviram z zaviranjem).

Vozniki "enduro" motornih koles so se po teoretičnem delu in prikazu različnih tehnik vožnje s svojimi jeklenimi konjički podali v razgibano okolico Lendave, kjer so opravili terensko vožnjo, ki je bila prilagojena značilnostim in zmogljivostim teh motorjev. Vozniki cestnih motornih koles pa so svoje znanje izpopolnjevali na pripravljenem cestnem poligonu v Petišovcih.

Veliko zanimanje so udeleženci pokazali tudi pri predstavitvi nalog in opreme policistov, ki jo uporabljamo pri svojem delu.

Člani Moto kluba LINDAU so takšno obliko sodelovanja s Policijsko postajo Lendava in drugimi sodelujočimi sprejeli kot pozitivno ter izrazili upanje, da bo prireditev s podobno vsebino organizirana tudi v prihodnje. Policisti pa seveda pričakujemo, da se bo zaradi skupnih prizadevanj in organiziranja te preventivne akcije na Pomurskih cestah zmanjšalo število prometnih nezgod, v katerih so udeleženi motoristi.

 

Tekst: Dean KELENC
Foto: Jože ZAMUDA in Igor KAVAŠ