Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V Centru za oskrbo Gotenica je 4. in 5. 10. 2007 potekalo letos že šestnajstič zapovrstjo dvodnevno usposabljanje policistov Posebne policijske enote (dalje: PPE) iz vseh policijskih uprav.

Letošnjega preizkusa  se je udeležilo 11 ekip oziroma 88 pripadnikov PPE iz vseh policijskih uprav v Sloveniji. Tudi letos so slavili policisti PPE iz PU Nova Gorica, drugo mesto je pripadlo policistom PPE iz PU Postojna, tretje mesto pa so osvojili policisti PU Murska Sobota.

"Namen preizkusa usposobljenosti je preveriti pripravljenost in usposobljenost policistov PPE ter njihovo znanje, pridobljeno na različnih usposabljanjih in izpopolnjevanjih. Policisti PPE so se skozi posamezne discipline preizkusili v usposobljenosti, vztrajnosti in strokovnosti, temeljnih lastnostih za izvedbo vseh policijskih nalog," je med drugim povedal poveljnik PPE na Generalni policijski upravi Marjan Anzeljc.

Tako kot v prejšnjih letih so bile tudi na letošnjem preizkusu discipline zasnovane tako, da so ponazarjale situacije, s katerimi se policisti PPE srečujejo pri svojem delu.

V ekipi je bilo pet policistov, dva sta bila v rezervi, pomerili pa so se v devetih različnih disciplinah, in sicer v streljanju s pištolo in dolgocevnim orožjem HK, opravili pisni preizkus poznavanja policijskih pooblastil, se pomerili v spretnostni vožnji s terenskim vozilom, premagovanju različnih ovir, preizkusu psihofizičnih zmogljivosti, premagovanju ovir iz gum, postopkih za zagotavljanje javnega reda in miru ter teku vzdržljivosti z ovirami na pet kilometrov. Preizkus usposobljenosti policistov PPE je izjemno zahteven, v nekaterih disciplinah pa morajo policisti nastopati v popolni policijski opremi

Zaključek letošnjega preizkusa je spremljal tudi namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, ki je na razglasitvi rezultatov skupaj s poveljnikom PPE GPU Marjanom Anzeljcem in njegovim namestnikom Milanom Pleškom najboljšim podelil prehodni pokal, medalje in priznanja..

Namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec in poveljnik PPE GPU Marjan Anzeljc sta ob zaključku pohvalila vse sodelujoče za njihovo dobro pripravljenost, motiviranost, požrtvovalnost in borbenost. Namestnik generalnega direktorja policije pa je v svojem nagovoru pohvalil tudi policiste, ker so se še posebej izkazali pri reševanju življenj in premoženja ljudi na tistih območjih, ki jih je prizadela nedavna katastrofalna ujma v Sloveniji.


Rezultati tekmovanja:

  1. PU  Nova Gorica
  2. PU  Postojna
  3. PU  Murska Sobota
  4. PU  Koper
  5. PU  Ljubljana
  6. PU  Celje
  7. PU  Slovenj Gradec
  8. PU  Kranj
  9. PU  Novo mesto
  10. PU  Krško
  11. PU  Maribor


Foto: Štefan Abraham, PU Murska Sobota


Fotoutrinki s preizkusa usposobljenosti Posebne policijske enote