Na mejnem prehodu za mednarodni promet Petrina smo policisti Policijske postaje Kočevje v sodelovanju z vodjo urgentne službe zdravstvenega doma Kočevje Primožem Velikonjo namestili avtomatski aparat za defibrilacijo (AED). Aparat, ki služi za avtomatsko izvajanje reanimacijskih postopkov, bo dobrodošla dopolnitev pri izvajanju nujne medicinske pomoči na območju, ki je več kot 30 kilometrov oddaljeno od najbližje reševalne postaje oz. zdravstvenega doma.

Def zmOb skupni analizi intervencij policije in reševalne službe je bilo ugotovljeno, da so posledica oddaljenosti daljši reakcijski časi reševalcev, ki trajajo tudi do ene ure. Glede na starostno strukturo prebivalcev občin Kostel in Osilnica, število potnikov na mejnem prehodu ter visoko frekvenco poletnih gostov na obalah reke Kolpe, je namestitev tovrstnega aparata nadvse primerna in dobrodošla.

Aparat je razmeroma nezahteven za uporabo in postopke oživljanja izvaja samodejno, pri čemer preko glasovnih navodil vodi izvajalca prve pomoči. Lokacija aparata bo v kratkem vnešena tudi v spletno bazo AED, kjer so prikazane lokacije podobnih aparatov na območju celotne Slovenije.

K sodelovanju pri projektu so bili povabljeni tudi predstavniki občin Kostel in Osilnica ter predstavniki hrvaških varnostnih organov iz policijske postaje Delnice. Vsi sodelujoči so projekt ocenili kot izjemno dobrodošel prispevek k varnosti občanov z obeh strani reke Kolpe.