Sorodne objave

 

V začetku novembra, točneje 5. novembra, so poplave zajele večji del Slovenije. Prizanesle niso niti Koroški, kjer so bila najbolj prizadeta območja ob močno naraslih rekah Dravi, Mislinji in Meži.

Samo v občini Dravograd, kjer se neposredno ob objektu policijske postaje, pod tamkajšnjo hidroelektrarno, združujejo reke Drava, Mislinja in Meža, je bilo v naseljih Dravograd, Otiški Vrh, Podklanc, Šentjanž pri Dravogradu, Bukovska vas ter Sveti Boštjan poplavljeno večje število stanovanjskih enot (stanovanjskih hiš in večstanovanjskih objektov), gospodarskih, poslovnih in proizvodnih objektov, cestna in druga infrastruktura širšega pomena, kmetijske površine ter posamezni vitalni objekti, ki so za občino ključnega pomena.

poplave

Močno je bil prizadet tudi objekt Policijske postaje Dravograd, kjer so bili v celoti poplavljeni kletni in garažni prostori, prostori za pridržanje, prostor z agregatom, boksi službenih psov policije in spremljajoči objekt s kuhinjo.

Ob naraščanju vode so številni prizadeti in ogroženi prebivalci na tem območju v paniki želeli rešiti svoje najnujnejše stvari, oziroma kar se je še rešiti dalo, a kaj ko je bila voda tako hitra, da so nekateri v trenutku ostali brez vsega svojega premoženja. Kot dokaz za to, kako hitro se je gladina vode dvigala, je treba omeniti, da je bil pretok reke Drave na hidroelektrarni v Dravogradu tega dne okoli 3000 m3/s (v normalnih razmerah okoli 500-600 m3/s), pri čemer se je med 10. in 14. uro dvignil skoraj za okoli 1500 m3/s. Starejši občani ob tem radi pripomnijo, da je bila gladina reke Drave nazadnje tako visoka okoli leta 1955.

IMG 3099

Največje razsežnosti poplav so se pokazale šele potem, ko se je voda v večernih urah delno umaknila in so gasilci tamkajšnjih prostovoljnih gasilskih društev, člani občinskega štaba civilne zaščite, občani ter drugi prostovoljci pričeli na roke, s tehničnimi sredstvi in delovnimi stroji odstranjevati posledice.

Policisti Policijske postaje Dravograd smo, seveda poleg rednega dela, ki nam ga nalaga zakonodaja, veliko pozornost namenili pomoči našim občanom. Tako smo že prvi dan, tudi v prostem času in s sodelovanjem v drugih organizacijah, kot so prostovoljna gasilska ter druga društva in občinski štab civilne zaščite, ljudem pomagali pri reševanju njihovega premoženja, v naslednjih dneh pa tudi pri odstranjevanju posledic, čiščenju in odvažanju naplavljenega materiala.

IMG 3069

Veseli smo, da so se poplave končale brez smrtnih žrtev in brez hujših posledic. A kljub temu je veliko ljudi utrpelo večjo škodo svojega premoženja. Med najhuje prizadetimi objekti je bila tudi stanovanjska hiša Danila Kordeža, ki se nahaja tik ob strugi rek Meže in Mislinje nekaj sto metrov pred njunim izlitjem v reko Dravo. Zato smo v soboto,  24. novembra, v svojem prostem času, izvedli tudi celodnevno delovno akcijo, v okviru katere smo delno uredili okolico njegove poplavljene stanovanjske hiše ter odstranili nekaj naplavljenega materiala.

007

Po opravljenem delu je Danilo Kordež z nami delil občutke in strah, ki ga je doživljal ob poplavah, v njem pa je bilo takrat zelo živo tudi prepričanje, da se v to hišo nikoli več ne vrne. Sedaj, ko so mu na pomoč priskočili številni dobri ljudje in je pomoč prišla tako rekoč iz celotne Slovenije, pa je svoje prepričanje spremenil. Adaptacija hiše zelo hitro poteka.