Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je danes, 26. januarja 2011, na Bledu z uvodnim nagovorom pozdravila udeležence dvodnevnega mednarodnega strateškega seminarja, namenjenega vsem, ki si v državi prizadevajo za boljšo prometno varnost. V sodelovanju s slovensko policijo ga je v okviru projekta Lifesaver organizirala Evropska zveza prometnih policij - Tispol.

Seminarja se udeležujejo najpomembnejši nosilci prometne varnosti tako iz slovenske policije, ministrstva za notranje zadeve in drugih ministrstev ter nevladnih organizacij kot tudi iz tujine. Namenjen je strokovni obravnavi najpogostejših dejavnikov prometnih nesreč in ukrepov za izboljšanje prometne varnosti, pričakujemo pa tudi razpravo o prihodnjih izzivih na področju evropske varnosti v cestnem prometu. Več o tem v programu seminarja 

Triletni projekt Lifesaver, ki se letos izteka, vodi Tispol ob podpori Evropske komisije. Njegova prednostna naloga je bila zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih na evropskih cestah. Evropske prometne policije so se v ta namen skupaj angažirale na strateški, taktični in operativni ravni.

ministrica

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v svojem nagovoru med drugim dejala, da je bil zadnjih dveh letih narejen ogromen korak naprej: "Ne samo, da smo sprejeli pomembne sistemske ukrepe za izboljšanje stanja, vzpostavili smo tudi konstruktivno sodelovanje z nevladnimi organizacijami, ki so nas ves ta čas opozarjale na pomembne segmente prometne varnosti."

Več v njenem nagovoru 

Zvočni posnetek nagovora ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal (mp3) 

larsen_stoje

Sodelujoče sta ob odprtju seminarja nagovorila tudi predsednik TISPOL-a Roar Larsen...

Zvočni posnetek nagovora Roarja Larsena (mp3) 

BostjanSmolej

in predstavnik slovenske policije v TISPOL-u Boštjan Smolej.

Zvočni posnetek nagovora Boštjana Smoleja (mp3) 

skupinska

Na seminarju sodeluje okoli 30 udeležencev, ki prihajajo iz policije, ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za promet, agencije za prometno varnost, zavoda Varna pot in zavoda Vozim, DARS-a, Direkcije RS za ceste, združenja občinskih redarjev, carine, TISPOL-a in Evropskega sveta za varnost v prometu - ETSC.

dvorana cela

TISPOL se je v evropskem prostoru uveljavil kot vodilna organizacija, ki povezuje evropske policije na področju nadzora prometa, namenjena pa je kakovostnejši izmenjavi izkušenj ter pretoku znanja s področja zagotavljanja cestnoprometne varnosti.

IMG_7212

Slovenska prometna policija ima v TISPOL-u dva predstavnika in je že ves čas dejavna na dveh ravneh, strateški in operativni. Na operativni ravni smo aktivni pri skupnih poostrenih nadzorih na evropskih cestah, na strateški ravni pa predvsem v Svetu TISPOL-a. V obdobju od ustanovitve do danes sta si zaradi svojega aktivnega dela in prispevka organizaciji tako slovenska policija kot tudi Slovenija pridobili izjemen ugled.

V Sloveniji smo do zaključka projekta Lifesaver leta 2011 večino predvidenih obveznosti že izvedli, in sicer tri seminarje za lokalni in regionalni nivo vodenja in en seminar za strateški nivo vodenja. Tokratni strateški seminar je tako že drugi, ki smo ga namenili povezovanju za multiagencijski pristop k zagotavljanju prometne varnosti.

Takšni seminarji so izvrstna priložnost, da se tudi naši državni uradniki ter policijski starešine neposredno seznanijo s tujimi praksami in strategijami na tem področju ter primerjajo kakovost našega dela s kakovostjo dela tujih policij. Poleg tega pa lahko tudi sami predstavimo svoje dobre rešitve, uspešne metodologije in učinkovite pristope pri nadzoru cestnega prometa.

Več o TISPOL-u, projektu Lifesaver in dejavnostih slovenske policije v tej organizaciji v gradivu 

LifeSaverLogo