Sorodne objave

Galerija 18. marec 2022
 

Po včerajšnjih napadih v Belgiji so danes, 23. marca 2016, predstavniki Specialne enote, Oddelka za protibombno zaščito, v hangarju v Šentvidu predstavnikom medijev predstavili svoje delo in opremo.

Specialna enota izvaja naloge na področju protiteroristične dejavnosti in opravlja zahtevnejše operativne naloge policije, ki so povezane z visoko stopnjo tveganja za varnost, zdravje ali življenje ljudi in pri katerih se zahteva najvišja stopnja izurjenosti, psihofizičnih zmožnosti, uporabe posebnih znanj in veščin.

IMG 5413 IMG 5435

Oddelek za protibombno zaščito (v Specialni enoti sta še oddelek za operativno delovanje in oddelek za operativno podporo) opravlja naloge na področjih operativnega interventnega in neposrednega izvajanja nalog protibombne zaščite, pirotehničnih in protibombnih pregledov ter bombnih preiskav. Zadolžen je tudi za izdelavo strokovnih mnenj, poleg tega pa tudi hrani in skladišči zasežena eksplozivna sredstva in snovi ter skrbi za njihovo strokovno uničenje.

Policijski inšpektor v Oddelku za protibombno zaščito je predstavil osnovno opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu: detektor za nevarne snovi, rentgen, zaščitno opremo za delo z eksplozivi in robota za odkrivanje in varno uničevanje eksplozivnih teles.

IMG 5464

  Zvočni posnetek izjave Milana Pleška, vodje Specialne enote (mp3) 

FotoYouTubePredstavitev opreme Oddelka za protibombno zaščito si lahko ogledate tudi na YouTube kanalu Slovenske policije  


Kot je v včerajšnji izjavi za medije pojasnil generalni direktor policije Marjan Fank, je policija že pred meseci, takoj po terorističnih napadih na Francijo, okrepila svoje aktivnosti na področju protiteroristične dejavnosti, sedaj pa je varnostne ukrepe še poostrila, predvsem na mejnih prehodih in na letališčih, s spremljanjem določene populacije pa tudi v notranjosti države. "Slovenska policija je maksimalno pripravljena, da bi lahko ustrezno reagirali tudi ob takšnem dogodku. Stopnja ogroženosti ostaja zaenkrat nespremenjena. Stoodstotne varnosti za takšna dejanja pa ni," je včeraj poudaril generalni direktor policije.