Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar se je danes, 28. septembra 2015, skupaj z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom v Dolgi vasi srečala z madžarskima kolegoma: notranjim ministrom Sándorjem Pintérjem in šefom madžarske policije Karolyjem Pappom.

IMG 9145

Na srečanju so sogovorniki izmenjali stališča obeh držav o postavitvi žičnate ograje, ki jo je Madžarska med 23. in 25. septembrom postavila na bivšem mejnem prehodu Pince, kjer je pripravila tudi oviro za cesto, in na bivšem mejnem prehodu Dolga vas. Vendar so madžarski organi že v petek, 25. septembra, ovire in žičnato ograjo na omenjenih delih meje tudi odstranili. Ministrica je poudarila stališče Republike Slovenije, da je postavljanje ograj na notranjih mejah Evropske unije v nasprotju s schengenskim pravnim redom in da pomeni kršitev prava EU. "Zaplet z ograjo je bil izjemen dogodek, ki ne bo vplival na medsebojne odnose," je potrdila ministrica in dejala, da je sodelovanje med državama zelo dobro.

Na srečanju so sogovorniki dosegli tudi dogovor o okrepljenem sodelovanju na različnih nivojih, predvsem na operativnem, kljub temu, da policiji obeh držav že ves čas odlično sodelujeta. Že z jutrišnjim dnem se začenja dnevna izmenjava podatkov, okrepitev skupnih policijskih patrulj in skupnih preiskav proti organizatorjem nezakonitega prehajanja meje. Sklenili so tudi, da se v prihodnje ne sprejemajo enostranski ukrepi.

Več o tem na spletni strani MNZ:


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi