Sorodne objave

 

Slovenska policija izvaja nadzor državne meje, ki je v delu tudi zunanja schengenska meja, na podlagi evropske in nacionalne zakonodaje, postopki z ilegalnimi migranti se izvajajo zakonito in strokovno. Za izvajanje teh nalog je ustrezno usposobljena in opremljena v skladu s schengenskimi standardi.

Policija pri državljanih tretjih držav, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, opravi osnovni razgovor in registracijo, nato pa jih preda v nadaljnji postopek MNZ. Pri ostalih državljanih tretjih držav, ki nedovoljeno prestopijo državni mejo, se izvajajo s predpisi določeni prekrškovni postopki in aktivnosti za vrnitev v državo tranzita ali izvora, vključno z nastanitvijo v Centru za tujce, če je to potrebno.

Policija nenehno spremlja stanje ilegalnih migracij na Zahodnem Balkanu. Podatke o stanju in migracijskih tokovih pridobiva iz različnih virov, kot so izmenjava informacij s tujimi varnostnimi organi, preko policistov, ki sodelujejo v mednarodnih aktivnostih, preko evropskih agencij in drugih javno dostopnih virov.
Zaenkrat še vedno ne beležimo povečanja nedovoljenih prehodov meje z Republiko Hrvaško, ki bi bili posledica migracijskih pritiskov na Zahodnem Balkanu, po podatkih hrvaške policije tudi Hrvaška še ne. Obravnavali smo le nekaj nezakonitih poskusov prevozov prosilcev za mednarodno zaščito iz madžarskih centrov preko Slovenije proti Italiji. Podrobnejše statistične podatke o ilegalnih migracijah najdete na naši spletni strani, v rubriki Statistika oz. na tej povezavi.

Že v skladu z schengenskimi standardi ima policija izdelane načrte aktivnosti za primere povečanega števila ilegalnih migracij na državni meji ali drugih izrednih dogodkov, ki vplivajo na nadzor državne meje. Načrti vsebujejo aktivnosti policije na vseh treh ravnej policije (lokalni, regionalni in državni). Načrt za primere bistveno povečanega števila ilegalnih migracij predvideva aktivnosti obravnave, ki se nanašajo na delo policije, vključuje pa tudi sodelovanje oz. vključevanje ostalih subjektov in nevladnih organizacij v Sloveniji, ki se vključujejo v postopke z ilegalnimi migranti.

Poleg tega poteka intenzivna koordinacija pri pripravi dodatnih ukrepov in aktivnosti, ki bi jih bilo treba izvajati v primeru izrednega povečanja prihoda migrantov. Pri tem ima policija pomembno vlogo pri prvi obravnavi (postopki identifikacije, zagotavljanje varnosti itd.), njihovem morebitnem vračanju v sosednje države, pri nastanitvi v primeru možnosti vračanja v matične države. Za primere, da bi šlo za prosilce za azil ali kategorije, ki jih ni mogoče vrniti niti v države tranzita, niti matične države, pa bo policija sodelovala pri izvajanju ukrepov iz kontingentnega načrta, ki ga je za te primere sprejela Vlada RS.