Prve letošnje krvodajalske akcije, ki jo je 15. februarja v Celju, skupaj z regijskim centrom za transfuzijsko medicino, organizirala tamkajšnja policijska uprava, se je udeležil tudi generalni direktor policije Janko Goršek. Akcija je del interdisciplinarnega projekta Alkohol res ubija, s katero želimo opozoriti na problematiko vožnje pod vplivom alkohola.

Darovana kri bo večinoma namenjena težko poškodovanim udeležencem v prometnih nesrečah, ki so jih pogosto povzročili prav alkoholizirani vozniki. Skoraj dve tretjini prometnih nesreč s smrtnim izidom na območju celjske regije v zadnjih dveh letih so namreč povzročili alkoholizirani vozniki. V letih 2008 in 2009 je zaradi zlorabe alkohola na celjskih cestah umrlo 33 ljudi.

Poleg tega, da na ta način opozarjamo na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola, z akcijo tudi pozivamo h krvodajalstvu kot nesebičnemu in brezplačnemu dejanju, s katerim neznanim ljudem dajemo del sebe.

gdp

Za zdravljenje hudo ranjenih v prometnih nesrečah je potrebne veliko krvi, za katero žal še ni ustreznih nadomestkov. "Zato sem del sebe z veseljem daroval tudi sam," je po krvodajalski akciji povedal Janko Goršek, generalni direktor slovenske policije, in dodal: "Policisti nismo le tisti, ki kaznujemo, temveč smo tudi ljudje, ki radi pomagamo, predvsem tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Že narava našega poklica je takšna, da pomagamo ljudem, z darovanjem krvi pa naredimo še en korak naprej pri pomoči sočloveku."

IMG 0271

Janez Hudej, predsednik Društva paraplegikov JZ Štajerske, ki je prav tako daroval kri, je dejal: "Tudi paraplegiki smo danes darovali kri. Iz lastnih izkušenj se namreč zavedamo, kako pomembno je, da je na zalogi zadostna količina te dragocene tekočine, ki je tudi marsikateremu med nami rešila življenje."

IMG 0241

Direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Marjan Ferjanc, generalni direktor policije Janko Goršek, strokovna direktorica v bolnišnici prim. dr. Frančiška Škrabl Močnik in direktor Policijske uprave Celje mag. Karol Turk


"Danes so se rednim darovalcem krvi pridružili še darovalci, ki so prišli s prav posebnim namenom darovanja krvi za poškodovance v prometnih nesrečah," je dejala Janja Pajk, dr. med. spec. transf. med., predstojnica transfuzijskega centra celjske splošne bolnišnice: "S tem dejanjem so prispevali k našemu skupnemu projektu samozadostnosti, da v slovenskih bolnišnicah zadostimo potrebam krvi za naše bolnike."

Krvodajalska akcija CIASVCP

Za tokratno krvodajalsko akcijo so pri CIASVCP oblikovali tudi posebno nalepko, ki bo vsakega darovalca krvi spominjala na njegovo plemenito dejanje.


Današnja akcija bo trajala dva dni, naslednja akcija pa bo 15. in 16. marca od 7.30 do 10. ure. Darovanje krvi bo potekalo v transfuzijskem centru splošne bolnišnice v Celju.

Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu (CIASVCP) sestavljajo predstavniki Policijske uprave Celje, projektne skupine Še vedno vozim - vendar ne hodim, Splošne bolnišnice Celje, Psihiatrične bolnišnice Vojnik, Zavoda za zdravstveno varnost Celje, Šolskega centra Celje ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Celje.

V okviru projekta Alkohol res ubija je CIASVC izpeljala že nekaj odmevnih aktivnosti, s katerimi je opozorila javnost, da alkoholizirane osebe ne sodijo v cestni promet. Predstavniki skupine so prepričani, da lahko s stalnim opozarjanjem na nesprejemljivost takšnega obnašanja in na hude posledice, ki jih lahko povzroči zloraba alkohola v prometu, prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu.


***

Slovenska policija že skoraj deset let sodeluje z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Pod sloganom Varujemo, darujemo, rešujemo se policisti vsako leto množično udeležujemo skupnih krvodajalskih akcij in tudi tako pomagamo pri reševanju dragocenih človeških življenj. Tudi letos se bomo na območju vseh policijskih uprav udeležili skupnih akcij, ki bodo marca, junija in novembra.

Krvodajalskih akcij so se najprej udeleževali slovenski prometni policisti, ki so bili leta 2001 pobudniki in organizatorji prve skupne krvodajalske akcije v policiji. Policistke in policisti iz različnih policijskih enot so nato izrazili željo, da se tudi sami pridružijo krvodajalski akciji, in število policistov, ki so darovali kri, je iz leta v leto raslo.

Policija se je namreč z  Rdečim križem Slovenije in zavodom za transfuzijsko medicino dogovorila za tri termine na leto, ko se lahko delavci policije v vseh regijskih transfuzijskih centrih organizirano udeležijo skupnih krvodajalskih akcij. Lani se je teh akcij udeležilo okoli 900 krvodajalcev iz policije, pri čemer se številni zaposleni odločajo za krvodajalstvo tudi, ko ni organiziranih terminov, tako da je ta številka še bistveno večja.

Visoka udeležba in izredno dober odziv dokazujeta, da so slovenski policisti pripravljeni pomagati pri zagotavljanju zadostne količine krvi za vse tiste, ki jo nujno potrebujejo za ozdravitev zaradi nesreč, poškodb in podobnih razlogov.


Darovanje krvi je humano in plemenito dejanje, ki rešuje življenja, zato darujte kri tudi sami!