Sorodne objave

 

Z lepšim vremenom se na ceste podajajo tudi motoristi, večina izmed njih prvič letos. Zato policisti opozarjamo na vse potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti, ostale voznike pa pozivamo k večji previdnosti in zavedanju, da se po dolgi zimi motoristi spet vračajo v promet.

IMG 1125

Motoristi, vabljeni na preventivne delavnice!

Nasveti za večjo varnost motoristov


Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3) 


"Preden prvič v sezoni sedete na motor, morate poskrbeti za ustrezno psihofizočno pripravljenost. Vabimo vas, da se udeležite katere izmed brezplačnih delavnic, ki jih organiziramo ali sodelujemo pri njih, ali pa se udeležite tečajev varne vožnje, saj je vsaka osvežitev znanja naložba v varnost. Ustrezno pa je treba pripraviti tudi motor, zato pred prvo vožnjo preverite tlak v pnevmatikah, profil na tekalni površini pnevmatik, delovanje svetlobnih teles in zavor, preverite pa tudi svojo zaščitno opremo. Ne pozabite niti na vidnost, ki je v primerjavi z vidnostjo drugih motornih vozil precej slabša, zato nosite žive, odsevne barve, vozite pa previdno in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev," je dejal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Lani je na slovenskih cestah ugasnilo življenje 17 motoristov. V 60 % smrtnih prometnih nesreč (v letu 2013 pa v 56 %) so bili povzročitelji motoristi, v 40 % pa so bili za nesrečo krivi drugi vozniki motornih vozil.

Kot je opozoril Leskovar, je v Sloveniji tudi nekaj kritičnih odsekov cest, kjer so prometne nesreče z udeležbo motoristov pogostejše, bodisi zaradi večjega števila motoristov, ki jih privabijo za vožnjo z motorjem privlačni kraji, ali zaradi značilnosti cest, ki so morda ponekod bolj ovinkaste in slabše pregledne, zato tam svetujemo še posebno previdnost:

  • Ljubljana - Vrhnika - Logatec (16)*
  • Dravograd - Slovenj Gradec - Arja vas  (9)
  • Robič - Idrija - Logatec  (9)
  • Maribor - Slivnica - Celje (8)
  • Škofljica - Šmarje SapP (6)
  • Koper - Sečovlje (5)
  • Kranj - Podbrezje - Črnivec (5)
  • Hodoš - Petrovci - Murska Sobota - Lipovci (5)
  • Kranjska Gora - Vršič - Bovec (5)
  • Predel - Bovec - Kobarid (5)
  • Lipovci - Lendava - Pince (4)
  • Razdrto - Selo - Rožna dolina (4)
  • Bača - Češnjica - Škofja Loka (4)
  • Godovič - Črni vrh - Ajdovščina (4)
  • Kočevje - Stari Log - Dvor (4)
  • Slovenska Bistrica - Čatež ob Savi (4)
  • Mengeš - Duplica - Šentrupert (4)

* V oklepajih je število nesreč z udeležbo motoristov v letu 2014 .

 

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, policisti svetujemo, da se nanjo ustrezno pripravite.
Nikar ne preskočite priprav na novo motoristično sezono!

Vabimo vas tudi, da se udeležite katere izmed preventivnih delavnic za motoriste, ki jih v aprilu in maju ne bo manjkalo!


Ob začetku sezone osvežite psihofizično kondicijo

Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo.

Policisti zato svetujemo, da se na motoristično sezono ustrezno pripravite. Te dni se po vsej Sloveniji začenjajo različne aktivnosti za varno vožnjo, predavanja in praktične delavnice za motoriste, ki jih lahko obiščete, ali pa se udeležite obnovitvenega tečaja v kateri izmed šol varne vožnje. Vsekakor pa pred prvo vožnjo obnovite najbolj osnovne veščine obvladovanja enoslednega vozila, kot so zaviranje, ustavljanje in umikanje oviram.


Tudi motor potrebuje priprave!

Preglejte svoja motorna kolesa in mopede ter preverite, ali so tehnično brezhibni, oziroma poiščite pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preden se usedete na motor, obvezno preverite:

  • zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik
  • raven olja
  • raven zavorne tekočine
  • vzmetenje
  • ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
  • ali je delovanje zavor brezhibno,
  • svojo zaščitno opremo; poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati.


Prilagodite hitrost vožnje, saj je asfalt še vedno hladen, ceste pa neočiščene!

Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Sneg in sol sta ponekod močno poškodovala ceste, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje je ostal tudi pesek od zimskega posipa.

Zaradi ovir na cesti lahko hitro pride do zdrsov ali izgube kontrole nad motorjem. Da bi preprečili nepotrebne nesreče in poškodbe, motoristom svetujemo, naj ob začetku sezone prilagodijo hitrost tako svojim psihofizičnim sposobnostim kot tudi razmeram na cesti. Ob nižji hitrosti se bodo namreč laže pravočasno ustavili ali izognili oviram.


Pazite nase in na druge!

Ko se po dolgi sezoni ponovno podate v promet, bodite  izjemno previdni, saj vas ostali udeleženci v cestnem prometu še niso vajeni in vas lahko hitro spregledajo. Zato vozite previdno, strpno, predvidevajte ravnanja drugih udeležencev in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

Nikar se ne usedite na motor, če ste uživali alkohol, mamila in psihoaktivna zdravila ali če ste utrujeni, saj je vožnja v takšnem stanju izjemno nevarna. Poskrbite tudi za svojo vidnost. Na motorju imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik, saj vas bodo vozniki tako hitreje opazili.


Vozniki, bodite pozorni na motoriste!

Ostale voznike motornih vozil opozarjamo, da se s toplejšim vremenom na ceste v večjem številu podajajo tudi motoristi, ki so med bolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato svetujemo večjo previdnost.

Pozorno spremljajte dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto upoštevajte prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikom vozila dosledno preverjajte t. i. mrtvi kot! Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se vam lahko v ogledalih "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se vedno prepričajte o prosti poti!


Vozite strpno, previdno, spoštujte cestnoprometne predpise in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

Želimo vam varno in prijetno motoristično sezono!