Teroristična napada, ki sta se zgodila včeraj in danes v Franciji, sta pretresla mednarodno skupnost in zbudila zanimanje tudi za nacionalno varnost Slovenije. Slovenska policija, v sodelovanju s partnerskimi službami in tujimi partnerji, spremlja zadnje dogodke. Glede na naravo in vrsto napada ocenjujemo, da neposredne nevarnosti za Slovenijo ni. Prav tako ocenjujemo, da zaradi terorističnega napada v Franciji ni povečane nevarnosti za tuja predstavništva v Sloveniji.


Zvočni posnetek Tomaža Peršolje, vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi (mp3) 


Glede na trenutne pojavne oblike terorizma in z njim povezanih kaznivih dejanj v EU sicer ne moremo izključiti možnosti, da bi bila Slovenija, njeni prebivalci ali tuja predstavništva, organizacije v Sloveniji, cilj takšnega napada. Tovrstne napade, kjer so storilci največkrat samoradikalizirani in izdvojeni iz večjih skupin oz. organizacij, je izredno težko napovedati.

Zato slovenska policija podrobno in skladno z zakonom in pooblastili preveri vsak sum, ki bi kazal na javno spodbujanje ali poveličevanje terorizma oz. novačenja ter usposabljanja za teroristične dejavnosti. Do sedaj pri svojem delu nismo zaznali namere posameznikov ali skupin, ki bi načrtovali takšne aktivnosti.