Sorodne objave

 

Policisti so ta teden v več hišnih preiskavah zasegli večjo količino orožja, ki izvira iz vloma v skladišče na poligonu v Polhovi jami pri Pivki, o katerem smo bili obveščeni maja letos, in prijeli osumljence tega kaznivega dejanja. K razjasnitvi primera je največ prispevala v nedeljo pred kranjskim gostinskim lokalom odvržena ročna bomba, saj so policisti ugotovili, da je bila odtujena pri takratnem vlomu.

foto c

Več informacij o  preiskanem vlomu v skladišče Ministrstva za obrambo in zasegu večine orožja, ki izvira iz tega dejanja, smo predstavili na današnji novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksander Jevšek in direktor Policijske uprave Postojna Iztok Štucin.


Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Iztoka Štucina (mp3) 


Pojasnila sta, da smo po nedeljskem bombnem napadu pred nočnim lokalom v Kranju, v katerem se je poškodovalo več oseb, nastala je tudi velika materialna škoda, ter po hitrem in uspešnem prijetju osumljencev, ki so bežali proti slovensko-hrvaški meji, v kriminalistični policiji poskušali pojasniti tudi nekatere druge okoliščine:

  • ugotoviti izvor ročne bombe, ki je bila uporabljena kot sredstvo za izvršitev tega kaznivega dejanja, in identificirati dobavitelje, prodajalce oziroma druge sostorilce in pomagače;
  • povezati uporabljeno ročno bombo z drugimi kaznivimi dejanji, ki smo jih obravnavali v preteklosti.


Tako so tudi za ročno bombo, ki je bila 25. oktobra uporabljena za napad v Kranju 25. oktobra, ugotovili, da izvira iz kaznivega dejanja vlomne tatvine v skladišče na poligonu v Polhovi jami pri Pivki (o tem vlomu je Ministrstvo za obrambo policijo obvestilo 19. maja letos).

Zato so kriminalisti policijskih uprav Kranj in Postojna ter pripadniki Specialne enote in Oddelka za terorizem in ekstremno nasilje v Upravi kriminalistične policije ta teden opravili več hišnih preiskav na območju PU Postojna. Pri tem so našli in zasegli večino ročnih bomb in drugih eksplozivnih sredstev, odtujenih v t. i. objektu Polhova jama.

foto3

Od obvestila o vlomu v omenjen objekt smo po Jevškovih besedah v kriminalistični policiji zelo intenzivno preverjali vse možne verzije, čeprav nam je veliko težav povzročalo dejstvo, da nismo imeli natančnega podatka o količini ukradenega orožja in o identifikacijskih značilnostih. Pri tem smo odlično sodelovali s predstavniki obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo. V sklopu teh aktivnosti smo že 30. junija 2009 na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravili hišne preiskave pri treh osebah v več objektih na območju policijskih uprav Ljubljana in Postojna, in zasegli 2 ročna raketometa znamke Armbrust, brzostrelko M48 Scorpion s štirimi nabojniki, več kartonskih škatel imitatorjev kemijskega udara, 255 električnih in mehanskih detonatorjev, 25 trenutnih detonatorjev, 300 plamenskih detonatorjev, različne vrste eksplozivov, diverzantskevžigalnike, mine za minomet, zrna topovskih granat, ročne bombe, večjo količino nabojev različnih kalibrov, večje število pištol in pušk ...

Izvor vsega zaseženega orožja še ugotavljamo, ni pa mogoče izključiti, da je del tega prav tako iz omenjenega objekta, vendar odtujen v času pred prijavo vloma. Osebe, ki smo jim zasegli orožje, so imele namreč dostop do tega objekta. Zoper vse tri osumljence je bila podana kazenska ovadba zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov po 1. in 2. odstavku 307. člena Kazenskega zakonika. Gre za 28-letnika z območja Upravne enote Ribnica ter 49- in 54-letnika, oba z območja Upravne enote Postojna.

foto6

***

Kriminalistična preiskava

Direktor Policijske uprave Postojna Iztok Štucin je konkretno kriminalistično preiskavo še podrobneje predstavil. Povedal je, da so postojnski kriminalisti začeli z intenzivnim zbiranjem obvestil na podlagi prvih ugotovitev iz preiskave bombnega napada v Kranju, saj so bili trije od štirih osumljencev, ki so bili prijeti v Metliki, doma z območja Policijske uprave Postojna.

V sodelovanju s kranjskimi kriminalisti so od 26. do 28. oktobra, na podlagi odredb kranjskega in koprskega sodišča, opravili šest hišnih preiskav pri petih osebah na različnih lokacijah. Prva preiskovalna dejanja so bila opravljena zoper tri osumljence, ki so bili prijeti v Metliki zaradi bombnega napada v Kranju in stari 20, 25 in 39 let.

Kasneje se je na podlagi zbranih obvestil in zaseženih predmetov preiskava razširila še na dva osumljenca, stara 19 in 20 let, kot pomagača pa naj bi sodelovala še dva mladoletnika, stara 17 let. Trije prijeti iz Metlike imajo stalno bivališče na območju občin Postojna in Pivka, 19 in 20 let stara osumljenca ter oba mladoletnika pa so doma na območju Pivke.

Odredbe preiskovalnih sodnikov so bile izdane zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom (307. člen KZ-1), velike tatvine (205. člen KZ-1), povzročitve splošne nevarnosti (314. člen KZ -1) in poskusa uboja (115. člen v zvezi s 34. členom KZ-1).

Postojnski kriminalisti so že od polovice maja letos intenzivno zbirali obvestila in dokaze o vlomu v skladišče na poligonu v Polhovi jami v bližini Pivke, od koder je bila odnesena večja, še neugotovljena količina pehotnih ročnih bomb, ročnih metalcev min in drugih eksplozivnih artiklov. V preiskavi so bili sicer ugotovljeni določeni indici o možnih storilcih tega vloma, a je k razjasnitvi primera bistveno pripomogla hišna preiskava pri 20-letniku iz okolice Pivke, prijetemu v Metliki, saj so pri njem našli prve ročne bombe tipa M - 75, za katere je bilo ugotovljeno, da izvirajo iz vloma v objekt Poligon 208.

V preiskavah na nadaljnjih lokacijah so policisti nato zasegli še:

  • lesen zaboj za ročne bombe tipa M 75 s 36 ročnimi bombami,
  • polivinilasto vrečko s tremi manjšimi vrečkami, v katerih sta bili neznana prašnata snov in ročna digitalna tehtnica. Zaradi suma, da gre za prepovedano drogo kokain, je bila snov poslana v Center za forenzične preiskave,
  • polivinilasto vrečko s 123 topovskimi udari M 81,
  • polivinilasto vrečko s 119 topovskimi udari tipa M81,
  • 93 vadbenih vžigalnikov za ročno bombo,
  • tromblonsko mino (dimno šolsko),
  • polivinilasto vrečko s 684 naboji za tromblonske mine kalibra 7,9 mm,
  • 30 vadbenih vžigalnikov za ročno bombo,
  • v žaklovinasti vreči 8 ročnih metalcev min RBR 64 mm M80,
  • 8 ročnih raketometov znamke Armbrust Heat,
  • 6 ročnih raketometov oznake RPG-22.

foto8

Vse našteto orožje in druga pirotehnična sredstva so na kraju zasega neposredno prevzeli policisti Specialne enote.


Vsi predmeti so bili zaseženi v objektih, ki jih je uporabljal 20-letnik, doma iz okolice Pivke, prijet v Metliki. Med zaseženimi predmet je bila  tudi listinska dokumentacija, ki nedvomno dokazuje, da orožje izvira iz objekta Poligon 208. Osumljenec je bil 27. oktobra 2009, ob izteku 48-urnega pridržanja, pripeljan na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča Koper, ki je zoper njega odredila pripor. 28. oktobra 2009 je bila zaradi sodelovanja pri vlomu odvzeta prostost še 19- in 20-letnima domačinoma iz Pivke. Pri hišnih preiskavah na njunem domu sicer ni bilo zaseženih  predmetov. Obema je bil odrejeno 48-urno pridržanje in sta bila k preiskovalnemu sodniku privedena danes dopoldne.

Z zbiranjem obvestil, ki še ni v celoti zaključeno, smo do sedaj ugotovili, da so vlom v skladišče Polhova jama izvršili trije znani (in prijeti) in en, zaenkrat še neznan osumljenec, pomagala pa naj bi še dva znana 17-letna mladoletnika, prav tako doma s pivškega območja, ki sta med vlomom stražila na dovozni cesti. Kriminalisti so ju že zaslišali o okoliščinah kaznivega dejanja.

Po dosedanjih ugotovitvah je vlomilska združba na noč vloma v vasi Velik otok pri Postojni izvršila kaznivi dejanji odvzema kombija in osebnega avtomobila. Z odvzetimi vozili so se odpeljali v Polhovo jamo, kjer so vlomili v skladišče, ukradeno orožje pa odnesli in skrili v lopi  oz. manjšem vikendu ob sadovnjaku prijetega 20-letnika. Odvzeti vozili so nato odpeljali na cesto proti Divači in ju tam zažgali, da sta v celoti pogoreli. Vse ukradeno orožje je hranil 20-letnik, ki je bil tudi vodja skupine. Orožje naj bi sicer poskusil tudi prodati, vendar mu to ni uspelo. S 25-letnim Postojnčanom naj bi se seznanila naključno, po nekaj srečanjih pa naj bi mu izročil manjše, še neugotovljeno število ročnih bomb. Od teh naj bi bila ena odvržena tudi pred lokalom v Kranju, približno 20 bomb pa se še išče.

Pozno popoldne 28. oktobra 2009 so policisti opravili še hišno preiskavo garaže v Postojni, ki jo ima v najemu oče 25-letnega Postojnčana, trenutno priprtega v Kranju. Našli in zasegli so še eno ročno bombo.

Kriminalistična preiskava konkretnega primera še ni zaključena in se bo glede na vse zasežene predmete še intenzivno nadaljevala. Na koncu lahko poudarimo, da je očitno, da so se vsaj nekateri prijeti osumljenci kljub svoji mladosti ukvarjali s širokim spektrom kaznivih dejanj, med drugim tudi s preprodajo prepovedanih drog, pri čemer pa nihče od do sedaj znanih osumljencev za vlom v skladišče Polhova jama še nikoli prej ni bil obravnavan za nobeno kaznivo dejanje.

foto5

 ***

Ilegalna trgovina z orožjem v Sloveniji - problematika

Tudi te zadnje najdbe potrjujejo, da je v Sloveniji v neupravičeni posesti veliko ilegalnega orožja, med katerim je tudi vojaško, ki je zaradi svojega učinka še toliko bolj nevarno.

Odkrivanje in dokazovanje kaznivih dejanj, povezanih s posestjo in ilegalno trgovino z orožjem, je izjemno zahtevno. Kriminalne združbe so dobro organizirane, delujejo konspirativno, delujejo s sostorilci, ki jim zaupajo in s katerimi se osebno poznajo, oškodovanci ali očividci pa dejanj zaradi strahu ne prijavljajo. Prav zato je odkrivanje organiziranih kriminalnih združb odvisno od proaktivnega dela policije.

S takšnim delom smo v prvih devetih mesecih leta 2009 odkrili 151 (v prvih devetih mesecih lani pa 135) kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivi, kar je za 12 % več kot v enakem lanskem obdobju, prav tako pa smo obravnavali 798 (681) prekrškov s tega področja, kar je 17 % več kot v enakem obdobju lani.


Statistični podatki 


Boja zoper mednarodni organizirani kriminal tudi ni brez mednarodnega policijskega sodelovanja. Ugotavljamo, da se na območju zahodnega Balkana področje ilegalne trgovine z orožjem ne umirja, nasprotno, orožje je v Evropski uniji čedalje bolj iskano blago, pri čemer Slovenija ni izjema.

Kot je znano, Slovenijo na področju tihotapljenja orožja zaznamuje njen geostrateški položaj na južni balkanski poti, ki vodi v zahodne države EU, kjer je največ naročnikov oz. končnih porabnikov. Zato je nekakšen vezni člen med zahodnim in vzhodnim delom Evrope. Glede na konkretne primere, trende in operativne ugotovitve v zadnjih treh letih lahko sklenemo:

  • bivše jugoslovanske republike so - tudi zaradi pomanjkljivega administrativnega nadzora državnih organov - še vedno eden od primarnih izvorov orožja in eksploziva ter improviziranih eksplozivnih naprav;
  • tihotapijo se tako eksploziv kot improvizirane eksplozivne naprave;
  • večina primerov je povezana z delovanjem organiziranih kriminalnih združb.