Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 8. avgusta 2012, pojasnil razloge za sprejeto odločitev o odstopu s tega položaja: "Zaključek pogovorov z ministrom za notranje zadeve je, da je med nama prišlo do določene stopnje razhajanja v zaupanju in v pogledih na vodenje slovenske policije v prihodnje." S položaja bo odstopil 1. oktobra 2012.

"Do takrat bom slovensko policijo vodil z vsemi pooblastili ter korektno in profesionalno opravljal svoje delo, ki sem ga kot generalni direktor policije opravljal od 19. februarja 2009."

IMG 5935

Zvočni posnetek izjave (mp3) 


Kot pojasnitev odločitve navaja naslednje: "Zelo pomembno je, kakšen je pogled generalnega direktorja policije in ministra za notranje zadeve na vodenje slovenske policije. Profesionalno se mi zdi, da - ko v določeni točki pride do ocene, da so takšna razhajanja bistvena - za dobrobit slovenske policije narediš korak, ki pomeni, da delo v prihodnosti ne sme zastati. Razlike v razumevanju med generalnim direktorjem policije in ministrom za notranje zadeve se ne smejo poznati ne le pri vodenju policije, ampak pri izvajanju njenih vsakodnevnih nalog. Dolgoročno za slovensko policijo nikakor ne bi bilo dobro, da bi tako generalni direktor policije kot minister za notranje zadeve ter najini podrejeni izgubljala energijo za stvari, ki strateško niso pomembne za njeno vodenje."

Goršek dodaja: "Ponosen sem na delo, ki so ga naši zaposleni opravljali ne le v mojem mandatu, ampak tudi pred tem. Veliko stvari, zahtevnih preiskav in projektov je bilo opravljenih, na žalost tudi takšnih, ki so tako ali drugače negativno vplivali na počutje in motivacijo zaposlenih.

Ponosen sem, da sem in da bom do 1. oktobra vodil vse policistke in policiste in ostale zaposlene. Nikoli mi ni bilo in tudi danes mi ni žal, da sem leta 2009 sprejel to odločitev.

Najožjim sodelavcem sem podal apel, da pričakujem, da bo tudi v prihodnje delo slovenske policije potekalo tako, kot pričakujejo državljani Republike Slovenije. Delo mora potekati na podlagi strokovnosti, profesionalnosti, učinkovitosti, predvsem pa medsebojnega zaupanja.

Sam bom osebno zelo budno bedel nad tem, da v tem času ne bo prihajalo do emocionalnih izpadov ali pa mogoče ravnanj, ki bi lahko vplivale tudi negativno na slovensko policijo zaradi odločitve, ki sem jo sprejel danes.

Še enkrat zahvala vsem zaposlenih za njihov trud, ki je bil izveden v mojem mandatu, predvsem pa, da bodo takšen entuziazem, ki so ga pokazali, državljani lahko spremljali tudi v  prihodnosti.

Po zaključku svoje kariere bom delo nadaljeval v slovenski policiji. Sem policist in kariero želim in pričakujem zaključiti v vrstah policije."

Zahvalil se je tudi predstavnikom medijem za partnerski odnos.


Izjavo je dal tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak
IMG 5907