Sorodne objave

Galerija 18. marec 2022
 

Sedem potapljačev Specialne enote se je med 2. in 9. septembrom udeležilo sedemdnevnega usposabljanja na Malem Lošinju.

priprave

Priprave na potop


Usposabljanje je potekalo v potapljaškem centru hrvaške specialne enote, namen usposabljanja pa je bil predvsem obnoviti stara in pridobiti nova teoretična in praktična znanja. Takšna specifična znanja so namreč potrebna za najzahtevnejša varnostna posredovanja v specifičnih pogojih, ki nastajajo pri potapljanju v odprtih vodah.

plovnost

Uravnavanje plovnosti


Usposabljanje so izvajali potapljaški inštruktorji specialne policije hrvaškega notranjega ministrstva, potekalo pa je v širši okolici otoka Lošinja ter ob otokih Čutin, Sarakane, Zabodaski, Premuda in Susak. Skupno so potapljači v izjemno zahtevnih pogojih opravili kar dvanajst potopov, in sicer v večjih globinah, v podvodnih jamah in ob močnem toku.

jame

Preiskava jame


Izvajali so različne vaje, kot so uravnavanja plovnosti (balansiranja), menjava opreme pod vodo, pregled razgibanega dna v strelcih in iskanje predmetov, preiskava potopljenih objektov (ladij) ter podvodnih jam ter gibanje posameznika in skupine v močnem toku in ob zmanjšani vidljivosti (nočni potopi).

tlak

Tlak na potapljača v ekstremnih globinah


Tovrstna usposabljanja so izjemnega pomena za krepitev usposobljenosti policistov potapljačev Specialne enote, saj so možnosti za izvedbo takšnih vaj v slovenskih akvatorijih omejene. Izmenjava izkušenj s hrvaškimi policisti je pripadnikom specialne enote slovenske policije omogočila tudi veliko novega znanja za ravnanja v kriznih situacijah pod vodo ter pri pripravah na potop v oteženih razmerah na odprtem morju.

lepote

Ob lepotah Jadrana ...