Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V policijskem vadbenem centru Gotenica je v petek, 20. septembra 2002 potekal preizkus usposobljenosti in vzdržljivosti pripadnikov posebne policijske enote generalne policijske uprave. Preizkusa se je udeležilo enajst ekip iz vseh policijskih uprav oziroma 88 pripadnikov posebne policijske enote.

Policisti so se pomerili v devetih disciplinah: v vožnji s terenskim vozilom, v streljanju s službeno pištolo in avtomatsko puško HK, v preizkusu psihofizične zmogljivosti, premagovanju ovir, poznavanju pooblastil, premagovanju gum in teku na 7,3 km.

Zmagovalec letošnjega, že enajstega, preizkusa je ekipa posebne policijske enote iz policijske uprave Nova Gorica, drugo mesto je zasedla ekipa policijske uprave Novo mesto, tretje mesto pa so si "prigarali" policisti posebne policijske enote iz policijske uprave Ljubljana.

Zadovoljna z dobro usposobljenostjo posebne policijske enote, kar so pokazali tudi rezultati preizkusa, sta generalni direktor policije Marko Pogorevc in direktor uniformirane policije Stanislav Veniger najboljšim trem ekipam podelila medalje, pokale in priznanja. Priznanja za sodelovanje in dobro pripravljenost pa so prejele tudi ostale ekipe.

"Preizkus usposobljenosti oziroma vzdržljivosti predstavlja povzetek vseh znanj in sposobnosti, ki jih od policistov posebne policijske enote zahtevamo in ki so jih pridobivali med letom na usposabljanjih na policijskih upravah in v vadbenem centru v Gotenici. Tudi discipline, v katerih so se pomerile ekipe med seboj, smo zasnovali tako, da kažejo znanje in psihofizično usposobljenost policistov posebne policijske enote pri opravljanju delovnih nalog, kadar je enota aktivirana," nam je pojasnil namestnik poveljnika posebne policijske enote Drago Zadnikar.

Vsaka ekipa je štela osem policistov (vodjo, pet policistov in dve rezervi). V vsaki disciplini je tekmovalo pet policistov, enega pa so lahko menjali pred začetkom posamezne discipline. In kako so bile ekipe sestavljene? Najprej je poveljstvo PPE GPU izžrebalo zaporedne številke policistov - približno 20 odstotkov od skupnega števila posebne policijske enote iz vsake policijske uprave. Nato pa je med izžrebanimi vsaka policijska uprava v svojo ekipo izbrala sedem predstavnikov, kar pomeni, da v ekipi niso bili samo najboljši. Sodniki so bili poveljniki posebne policijske enote policijske uprave ter inšpektorji iz uprave uniformirane policije in policijske akademije generalne policijske uprave.

Skupni rezultat po posameznih disciplinah je bila osnova za določitev zmagovalne ekipe.


Ekipe so se uvrstile po naslednjem vrstnem redu:

  1. PU Nova Gorica
  2. PU Novo mesto
  3. PU Ljubljana
  4. PU Slovenj Gradec
  5. PU Krško
  6. PU Koper
  7. PU Murska Sobota
  8. PU Maribor
  9. PU Kranj
  10. PU Celje in
  11. PU Postojna.


Kot so ob koncu dejali tekmovalci so bile posamezne discipline težke, v nekaterih so nastopali v popolni policijski opremi, sledile so si po časovnem razporedu, tako si tekmovalci niti oddahniti niso mogli, še bolj izmučeni pa so bili tudi zato, ker so za dober rezultat "dali vse od sebe". Da pa je bila preizkušnja še težja, pa je ponoči poskrbel dež, tako da je bil razmočen teren še dodatna obremenitev. Pohvalili pa so tudi organizacijo preizkusa.


Discipline:


Vožnja s terenskim vozilom PUCH

ppe terenci1 ppe terenci2


Streljanje s službeno pištolo in z avtomatsko puško HK

ppe pistola ppe puska


Preizkus psihofizičnih zmogljivosti

ppe preiskus1 ppe preiskus2


Premagovanje ovir

ppe ovire2 ppe ovire1


Poznavanje pooblastil

ppe pooblastila


Premagovanje gum

ppe gume1 ppe gume2


Javni red in mir

ppe jrm1 ppe jrm2


Tek vzdržljivosti

ppe tek1

ppe tek2


Besedilo: Nuša Tavčar
Foto: Dean Božnik