Sorodne objave

 

Kljub stalnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje ne le v cestnem prometu, temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Vremenske razmere, ki so netipične za ta čas, vplivajo na višje hitrosti, s tem pa slabšo prometno varnost.

Do danes je na slovenskih cestah umrlo enako število oseb kot lani (244).

Neodgovorna ravnanja, ki smo jim bili priča ob nekaterih zadnjih hudih prometnih nesrečah, kar sama kličejo po opozorilu. Vikend je terjal visok krvni davek. V dveh prometnih nesrečah je umrlo kar sedem mladih ljudi.

V prometni nesreči, ki se je zgodila na štajerskem kraku avtoceste pri Slovenski Bistrici, voznik po prehitevanju zaradi velike hitrosti na mokrem vozišču osebnega avtomobila ni več obvladal. Osebni avtomobil je zaneslo na varovalno ograjo, kjer ga je dvignilo v zrak. Osebni avtomobil je poletel desno izven vozišča, kjer je po več trčenjih ob tla po približno 130 metrih obstal na strehi. Voznik in potnik, ki nista bila pripeta z varnostnim pasom, sta padla iz vozila. Potniki in voznik so umrli na kraju nesreče.

Druga nesreča se je zgodila na regionalni cesti med Jeprco in Kranjem. Neizkušen voznik osebnega avtomobila, ki še ni opravil vozniškega izpita, hitrosti vožnje ni prilagodil mokremu vozišču, zaradi česar je osebni avtomobil pričel bočno drseti na nasprotno smerno vozišče. Pri tem je zaprl pot vozniku, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Oba voznika in potnik so umrli na kraju prometne nesreče. Vsi udeleženci so uporabljali varnostni pas.

Skupno prometnima nesrečama je:

  • povzročila sta ju mlada voznika,
  • vsaj v enem primeru voznik ni imel veliko vozniških izkušenj,
  • izraženo je precenjevanje lastne zmožnosti in sposobnosti za obvladovanje vozila,
  • kaže se nerazumevanje odgovornosti (do drugih in sebe) ob udeležbi v cestnem prometu.


Da se ob prihajajočih dnevih v decembru ne bi ponovile prometne nesreče, kot smo jim bili priča zadnje dni, vse udeležence v prometu ponovno opozarjamo, da spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti.

Želimo opozoriti, da nas lahko varno do cilja pripelje zgolj defenzivna vožnja. Med vožnjo moramo biti zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti, tako da lahko predvidimo dogajanje na cesti in ravnanja drugih ter da na morebitne napake drugih pravočasno reagiramo.

V prednovoletnem času še posebej izstopa vožnja pod vplivom alkohola. Dne 6. 12. 2006 (sporočilo za javnost) smo predstavili aktivnosti, ki jih bo policija izvedla v decembru.

V tem času moramo upoštevati tudi možnost poslabšanja pogojev za vožnjo zaradi vremenskih razmer.

Zavedati se moramo, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna samo naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu!