Sorodne objave

 

Ob koncu tedna bo na cestah večje število udeležencev v cestnem prometu. Na cestah proti turističnim krajem pričakujemo tudi zastoje prometa, zato voznikom, da bi bil promet kar najbolj varen in tekoč, svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Kljub stalnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje ne le v cestnem prometu temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

V letošnjem letu je na slovenskih cestah umrlo že 126 oseb (lani 127). Izstopajo predvsem prometne nesreče z udeležbo motoristov. Letos je na slovenskih cestah umrlo 22 voznikov motornih koles in 5 njihovih potnikov

Neodgovorna ravnanja, ki smo jim bili priča ob nekaterih zadnjih hudih prometnih nesrečah, kar sama kličejo po opozorilu. Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo na:

  • prilagoditev hitrosti ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam, lastnostim ter stanju ceste;
  • uporabo varnostnih pasov voznikov in potnikov v skladu z določbami Zakona o varnosti cestnega prometa;
  • vožnjo v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vsem voznikom in drugim udeležencem v prometu svetujemo, naj se na pot odpravijo trezni in spočiti.


Posebno opozorilo velja voznikom motornih koles:

  • ne izzivajte usode in ne precenjujte lastnih zmožnosti, saj se lahko oboje kaj hitro konča tragično;
  • zaščitna čelada in zaščitna oblačila naj bodo obvezna oprema ob vsaki vožnji z motornim kolesom, ne glede na vročino;
  • upoštevajte že večkrat omenjene nasvete (https://www.policija.si/si/preventiva/promet/motorji.html);


Opozorilo naj velja tudi sopotnikom. Ne sedajte na motorno kolo voznika:

  • ki je užival alkoholne pijače ali psihoaktivne snovi;
  • ki vozi prehitro, nevarno, agresivno;
  • ki ne uporablja zaščitne opreme;


Ob zavedanju, da se tragičnih posledic hudih prometnih nesreč nikoli več ne da popraviti, vse pozivamo, naj v prometu zaradi lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu ravnajo preudarno in odgovorno.

Policija bo takšne in podobne kršitve dosledno nadzirala. Pri kaznovanju bo nepopustljiva, seveda pa za večjo varnost največ lahko storijo vozniki motornih koles in ostali udeleženci v cestnem prometu sami.

 

Vozite previdno!