Sorodne objave

 

Vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Robert Sušanj je javnosti danes predstavil aktivnosti, ki jih bo policija za večjo varnost v cestnem prometu izvajala decembra, ko na področju prometne varnosti izstopa predvsem problematika alkohola in hitrosti.

vsi

Po besedah Roberta Sušanja se je lani v decembru na slovenskih cestah zgodilo 2.618 prometnih nesreč, v teh prometnih nesrečah je 29 oseb izgubilo življenje, 94 je bilo hudo poškodovanih in 1.278 laže telesno poškodovanih. Zlasti je izstopala problematika vožnje pod vplivom alkohola, saj je delež alkoholiziranih povzročiteljev lani decembra znašal 14,70 %, kar je bistveno več kot povprečje celega leta, ko ta delež znaša približno 11,6 %. Dodal je, da so bili policisti v lanskem decembru zelo aktivni, odredili so približno 32.000 preizkusov z alkotestom, pri čemer je bilo okrog 3.000 voznikov pod vplivom alkohola.

Susanj

Robert Sušanj je v izjavi za javnost povedal: "Denis, Dejan, Lino, Luka, Matic, Božidar, Roman, Andrej in Tomaž so samo nekatera izmed imen mladih, ki so lani decembra v najbolj "črnih" dneh (9., 10. in 16. decembra) v prometnih nesrečah izgubili svoja življenja. Večina je ta imena pozabila, v policiji jih nismo. Že pred časom smo začeli pripravljati aktivnosti, s katerimi želimo doseči, da bo v letošnjem decembru tovrstnih prizorov in nesreč manj in da bodo naše ceste varnejše.

Nameravamo storiti vse, kar je v naši moči, da bi se prometna varnost decembra izboljšala in da bi se vsi skupaj na naših cestah počutili varne. Glede na dejstvo, da se delež alkoholiziranih voznikov decembra praviloma poveča, bo policija bistveno postrila nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov in tudi nad vožnjo pod vplivom drog, ki postaja vedno večji problem. V nadzorih bomo uporabili vse razpoložljive policiste in vso razpoložljivo tehniko, usmerili pa se bomo predvsem na tiste odseke in tiste ceste, ki po problematiki alkohola izstopajo. To so predvsem regionalne in lokalne ceste. Gre večinoma za domače voznike, ki prometne nesreče povzročajo praviloma na domačih cestah, za katere zmotno mislijo, da jih poznajo, pa se večkrat izkaže, da to ni res.

Del nadzorov bomo namenili poudarjeni vidnosti, del pa bo namenjen aktivnemu preprečevanju vožnje alkoholiziranim voznikom. Posebej poudarjam, da če bo treba preprečiti vožnjo opitim ali drogiranim voznikom, bomo nadzore izvajali tudi v neposredni bližini najbolj problematičnih gostinskih lokalov, s čimer želimo preprečiti takšne vožnje že na začetku in tako zagotoviti varnost drugim udeležencem v cestnem prometu. Prav tako bomo v primeru, ko bomo naleteli na opite voznike, preverjali tudi, kje je do te opitosti prišlo, in nato ukrepali zoper strežno osebje tega gostinskega lokala.

Vse te aktivnosti bo policija kombinirala tudi z nadzorom hitrosti, saj je znano, da sta hitrost in agresivna vožnja najpogostejši spremljevalec alkohola. Prav tako pa jih bomo kombinirali z nadzori gostinskih lokalov, ko bodo policisti v lokalih preverjali zadrževanje mladoletnikov in točenje alkohola mladoletnikom. S svojimi aktivnostmi se pridružujemo akciji Ministrstva za zdravje, ki poteka na tem področju v okviru nacionalnega programa in ki zajema širši spekter sodelujočih."

Na koncu je vodja Sektorja prometne policije še pozval vse udeležence v prometu k strpni in varni vožnji in dejal, da bodo policisti glede na slabo stanje v preteklem decembru v nadzorih letos izjemno dosledni in da bodo ukrepali zoper vse kršitelje.

Smolej

Boštjan Smolej, višji policijski inšpektor v Sektorju mejne policije, pa je za udeležence v cestnem prometu pripravil več koristnih napotkov za varnejšo udeležbo v prometu. Dejal je, da so najbolj učinkoviti tisti nasveti, ki si jih vozniki vzamejo k srcu in ki si jih zapomnijo. Med njimi so naslednji nasveti policije:

  • Za večjo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu sprejmite enostavno odločitev - če bom užival alkoholne pijače, ne bom vozil. "To je temeljno sporočilo, ki ga želi policija posredovati vsem udeležencem," je poudaril Boštjan Smolej.
  • Če ste uživali alkoholne pijače, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Upoštevajte omejitve hitrosti, če razmere v prometu to zahtevajo, vozite tudi z nižjo hitrostjo od dovoljene.
  • Ravnajte odgovorno in spoštljivo do drugih udeležencev v prometu.
  • Če opazite koga, ki bi kljub opitosti želel voziti, ga na to opozorite in mu svetujte, naj uporabi drugo prevozno sredstvo.
  • Če vašega opozorila ne bo upošteval in bo pod očitnim vplivom alkohola, o tem takoj obvestite najbližjo policijsko enoto ali pokličite na interventno številko policije 113.
  • Mladim svetujemo predvsem naslednje:
    • če vozite, se popolnoma odpovejte uživanju alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil;
    • če niste voznik, ne prisedajte v vozila k voznikom, ki so uživali alkoholne pijače;
    • med vožnjo se ne obotavljajte opozoriti voznikov, ki kršijo cestnoprometne predpise, saj je od njihovega ravnanja odvisna vaša varnost in vaše življenje.
  • Posebej opozarjamo vse lastnike gostinskih lokalov in organizatorje različnih zabavnih prireditev v veselem decembru, kjer se bodo v tem času prodajale tudi alkoholne pijače: Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila.
  • Starši naj bodo pozorni, kje njihovi mladoletni otroci preživljajo svoj prosti čas in s kom se vozijo