Sorodne objave

 

Policija se v slovenskih gorah vsako leto srečuje tudi z obravnavanjem nesreč planincev. Pri spremljanju planinskega turizma ugotavljamo, da so gorniki, ki so stalni obiskovalci gora in so vajeni hoje v hribe, na splošno dobro pripravljeni oziroma se glede na pripravljenost odločajo za primerne gorske ture.

Na drugi strani pa je potrebno opozoriti na posameznike, ki ne upoštevajo pravil varne hoje v gore oziroma precenjujejo svoja znanja in sposobnosti ali pa imajo neustrezno opremo glede na težavnost in razmere v gorah. Gore vsako leto obišče tudi več tujih turistov, med katerimi so posamezniki izrazito neustrezno opremljeni. Velik problem predstavlja tudi nepoznavanje planinskih poti.

Statistični podatki o obravnavanih gorskih nesrečah v sedmih mesecih letošnjega leta kažejo, da je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani obravnavanih manj tovrstnih dogodkov. V 31 primerih (lani 44) se je 10 (13) oseb smrtno ponesrečilo; 10 (22) jih je bilo hudo, 10 (17) pa lažje telesno poškodovanih.

gore01gore02

Za izboljšanje varnostnih razmer v gorah policija vsako leto izvaja tudi preventivne aktivnosti. S prisotnostjo policistov na najbolj izpostavljenih in problematičnih smereh, z opozarjanjem ter s svetovanjem želimo prispevati k temu, da bi se verjetnost za nastanek nesreč zmanjšala. Tudi v letošnjem letu smo pred sezono izvedli preventivne aktivnosti, in sicer na celotnem območju pogorja od Primorske do Štajerske. Aktivnosti, v katerih je sodelovalo 16 policistov Gorske enote policije, je neposredno vodila in koordinirala Generalna policijska uprava. Poleg tega so v juliju posamezne policijske uprave tudi samostojno organizirale različne oblike dela v visokogorju:

  • Policijska uprava Maribor 2. in 3. 6. 2007,
  • Policijska uprava Kranj 5. in 6. ter 20. in 21. 7. 2007.


Dosedanje preventivne aktivnosti gorske policijske enote so bile tako pri pohodnikih, gornikih, izletnikih ter pri skrbnikih in upravnikih planinskih postojank dobro sprejete. Policija poleg navedenih aktivnosti opravlja v gorah tudi redno operativno delo. V dežurni ekipi za helikoptersko reševanje (dežurstvo je organizirano od 1. 6. do 30. 9. 2007) vsakodnevno sodeluje tudi policist gorske enote. V juniju se je dežurstvo izvajalo ob sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu pa se izvaja vse dni v tednu. V septembru bo dežurstvo organizirano ob vikendih (od petka do nedelje).


gore03


Glede na relativno veliko število nesreč v gorah, policijske uprave načrtujejo preventivne aktivnosti na svojih območjih. Trenutno so znani naslednji termini:

  • Policijska uprava Nova Gorica 11. 8. 2007,
  • Policijska uprava Celje 15. 8. 2007,
  • Policijska uprava Slovenj Gradec 18. 8. 2007,
  • Policijska uprava Maribor 1. 9. 2007 ter
  • Policijski upravi Kranj in Ljubljana v septembru.


gore04


V navedenih terminih bodo imeli predstavniki policijskih uprav pripravljene statistične in druge podatke o problematiki na svojem območju in jih bodo posredovali predstavnikom medijev. Na policijskih upravah je mogoče dobiti tudi podatke o smereh v gorah, kjer bodo ta dan naloge opravljali policisti gorske enote.

Posebej opozarjamo na vsebino spletne strani z naslovom V gore nikoli nepripravljeni! kjer si prizadevamo javnost opozoriti na nevarnosti v gorah ter na načine, kako je mogoče prosti čas v visokogorju varno preživeti.

 

Vaša policija!