Sorodne objave

 

Ob začetku glavne turistične sezone pozivamo vse voznike in druge udeležence v cestnem prometu, naj bodo med vožnjo čimbolj previdni in strpni.

Da bi bil promet kar najbolj varen in tekoč, voznikom svetujemo, naj se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov. Če se le da, naj se na pot odpravijo zunaj prometnih konic ali pa naj za pot do cilja izberejo vzporedne, manj obremenjene cestne povezave.

Ob koncu tedna bo namreč na cestah spet večje število udeležencev v cestnem prometu, na cestah proti turističnim krajem pa je pričakovati prometne zastoje. Poleg tega se je v zadnjih dneh ponovno pripetilo več prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato je Robert Sušanj, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, v današnji izjavi za medije vse voznike ponovno opozoril na strpno, varno ter odgovorno ravnanje v cestnem prometu, čeprav, kot je dejal, nekatere niti pogosta obvestila o prometnih nesrečah ne prepričajo, da bi svoje ravnanje v prometu prilagodili prometnim pravilom in predpisom.


070705 promet01


Po njegovih besedah prometne, vremenske in druge razmere, tipične za ta letni čas, pogosto vplivajo na način vožnje in višje hitrosti, s tem pa na slabšo prometno varnost: "V letošnjem letu je v prometnih nesrečah umrlo že 139 ljudi, lani v enakem obdobju pa 121. Med vzroki prometnih nesreč največkrat izstopajo pretiravanje s hitrostjo, agresivna in nevarna vožnja ter objestnost, ki je pogosto povezana tudi z vožnjo pod vplivom alkohola. Žal se večina teh nesreč zgodi na vzporednih cestah, velikokrat pa jih povzročijo lokalni vozniki, ki zmotno menijo, da poznajo vse pasti teh cest."

Robert Sušanj je še opozoril: "Glavnina poletne turistične sezone, lepega vremena in ugodnih voznih razmer je še pred nami, zato si v policiji želimo, da bi vsem skupaj ti dnevi minili varno in da se ob prihajajočih dnevih ne bi ponovile prometne nesreče, kot smo jim bili priča v zadnjem obdobju. Vse udeležence v prometu zato ponovno opozarjamo, naj:

- spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti. Ni dovolj, da je hitrost prilagojena zgolj zakonsko predpisanim omejitvam, temveč mora biti prilagojena tudi razmeram v prometu, lastnemu vozniškemu znanju in izkušnjam;

- uporabljajo varnostne pasove voznikov in potnikov na vseh sedežih v vozilu v skladu z določbami Zakona o varnosti cestnega prometa;

- v nobenem primeru ne vozijo, če so uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali druge psihoaktivne snovi. Opozarjamo tudi na utrujenost, ki lahko bistveno vpliva na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu."


070705 promet02


Vsem skupaj želimo brezskrbne, predvsem pa varne počitniške dni! Tudi na cestah.


Foto: Dean Božnik