Sorodne objave

 

Tudi v prihajajočem vikendu pričakujemo na cestah večje število udeležencev v cestnem prometu, predvsem voznikov motornih koles. Kljub vsakokratnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje ne le v cestnem prometu temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

V preteklem tednu so se na slovenskih cestah zgodile 204 prometne nesreče, v katerih se je poškodovalo 280 oseb, pet pa jih je umrlo.

Med zadnjim vikendom (med 18. in 20. majem 2007) se je zgodilo 15 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, v katerih se je poškodovalo 21 oseb, tri pa so umrle. V eni izmed prometnih nesreč s smrtnim izidom je umrl voznik motornega kolesa, v drugi prometni nesreči pa je umrla starejša peška, v katero je trčil voznik motornega kolesa.

Najpogostejša dejavnika prometnih nesreč sta bila neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran, smer vožnje. V letu 2007 je na naših cestah umrlo že 94 oseb, medtem ko jih je v enakem obdobju lani umrlo 82.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo na:

  • prilagoditev hitrosti ne le veljavnim omejitvam,temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste;
  • uporabo zaščitnih čelad predvsem voznikov motornih koles in koles z motorjem, varnostnih pasov voznikov in potnikov v skladu z določbami Zakona o varnosti cestnega prometa;
  • vožnjo v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vsem voznikom in drugim udeležencem v prometu svetujemo, naj se na pot odpravijo trezni in spočiti.


Ob zavedanju, da se tragičnih posledic, ki so posledica hudih prometnih nesreč nikoli več ne da popraviti, vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno zavoljo lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.

 

Naj bo vikend prijeten!