Sorodne objave

 

Kljub stalnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje v cestnem prometu, je bilo v zadnjih dneh ponovno več prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Vremenske razmere, ki so netipične za ta čas, vplivajo na višje hitrosti, s tem pa na slabšo prometno varnost.

V letošnjem letu je v prometnih nesrečah umrlo že 20 ljudi, lani v enakem obdobju pa 10. Med razlogi še posebej izstopata neodgovorno ravnaje voznikov in neprilagojena hitrost vožnje razmeram na cesti.

Da se ob prihajajočih dnevih ne bi ponovile prometne nesreče, kot smo jim bili priča, vse udeležence v prometu ponovno opozarjamo, da spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti.

Kot vozniki moramo spremeniti svoje obnašanje na cesti, pri tem pa še posebej upoštevati, da na cesti niso sami in da od našega ravnanja ni odvisna samo naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu.

Ne pozabimo, da so kljub letošnjim razmeroma ugodnim vremenskim razmeram, nekateri deli cest, kot so viadukti, mostovi ter odseki cest, ki vodijo skozi gozd ali ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja), še posebej nevarni. Tam moramo voziti še bolj previdno, hitrost pa prilagoditi stanju vozišča in razmeram na cesti. V tem obdobju leta je vozišče hladno, oprijem pnevmatik ni optimalen, daljša je zavorna razdalja, posledično pa tudi pot ustavljanja ob nenadnih dogodkih. Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu zato vozijo hitreje, je zato popolnoma zmotno.


Posebno opozorilo velja pešcem:

  • poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke),
  • upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu,
  • predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.


V povezavi z varnostjo pešcev pa moramo vozniki:

  • upoštevati, da so na cestah lahko tudi pešci in jim odstopiti prednost,
  • na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, moramo voziti še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
  • izven naselij pa voziti po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.