Sorodne objave

 

Na slovenskih cestah je do 10. januarja 2007 zaradi posledic prometnih nesreč tragično umrlo pet ljudi, kar je enako kot v enakem obdobju lani, ko stanje v cestnem prometu ni bilo najbolj varno. Letošnja zima je v marsikaterem pogledu neobičajna, predvsem pa izstopa zaradi precej višje povprečne temperature zraka in posledično tudi zelo majhne količine padavin.

Zime, v katerih ne zapade veliko snega, običajno negativno vplivajo na prometno varnost. Sicer se zgodi manj prometnih nesreč kot v zimskih razmerah, vendar so njihove posledice zaradi večjih hitrosti hujše. Bolj ko so zime mile in suhe, bolj je problematična hitrost, kar se je žal potrdilo tudi decembra lani. Zadnji štirje meseci v 2006 so bili namreč nadpovprečno topli, pozitivni odkloni v temperaturah pa so bili najvišji decembra, ki je bil v povprečju toplejši kar za dobrih 4,5 °C kot v enakem obdobju leta 2005.

Decembra 2006 je (po začasnih statističnih podatkih policije) umrlo 29 udeležencev prometnih nesreč, kar je 45 % več kot v enakem obdobju leta 2005 (20) in 81 % več kot leta 2004. Med njimi je umrlo največ pešcev (34 %) in voznikov osebnih avtomobilov (28 %). Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost (59 % decembrskih žrtev), kar še dodatno potrjuje dejstvo, da se največ najhujših prometnih nesreč zgodi v obdobju lepega vremena in ugodnih vremenskih razmer (suhe ceste, jasno vreme, malo padavin), ko je udeležencev v cestnem prometu več in ko so višje tudi povprečne hitrosti vozil.


Nasveti voznikom

Zima je zagotovo čas, ko se vozne razmere na naših cestah zelo spremenijo, vlaga, sneg, veter in mraz pa so stalni spremljevalci naše vožnje. Zato: bodimo previdni, hitrost in način vožnje prilagodimo razmeram na cesti in posledicam nizkih temperatur, predvsem ponoči. Ne pozabimo, da so ceste na viaduktih in mostovih ter na delih cest, ki vodijo skozi gozd ali ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja), še posebej nevarne. Tam vozimo še bolj previdno, hitrost pa prilagodimo stanju vozišča in razmeram na cesti.

Naj nas ugodne vozne razmere ne zavedejo. V tem obdobju leta je vozišče hladno, oprijem pnevmatik pa daleč od optimalnega. Zato je daljša tudi zavorna razdalja, posledično pa tudi pot ustavljanja ob nenadnih dogodkih. Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu zato vozijo hitreje, je zato popolnoma zmotno.

V takšnih prometnih razmerah je poleg voznikove zbranosti na cesti izredno pomembna primerna priprava vozila. Pozimi in v zimskih razmerah morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo.

Sami lahko veliko storimo za to, da bi bilo prometnih nesreč čim manj. Najpomembnejše je seveda upoštevanje osnovnih prometnih pravil, previdnost in prilagojena hitrost vožnje ter predvsem zavedanje meja lastnih zmogljivosti in zmogljivosti drugih voznikov.


Nasveti pešcem

Pozimi so najšibkejši udeleženci v prometu najbolj ogroženi. Dolge noči, temna oblačila pešcev in neuporaba odsevnih teles so najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev, ki se velikokrat končajo tragično. Zato priporočamo, da pešci ponoči poskrbimo za lastno varnost in se opremimo s primernimi odsevnimi telesi (npr. kresničko). Na ta način bomo na svojo prisotnost na cesti pravočasno opozorili in tudi vozniki motornih vozil bodo lahko pravočasno in pravilno odreagirali.

Opozarjamo tudi na določbo 97. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, po kateri mora pešec pri hoji zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, nositi svetilko oziroma odsevnik.


Napoved prometne varnosti

Meseci pred nami so z vidika voznikov najbolj zahtevni. Vozne razmere se lahko namreč hitro spreminjajo, na enem koncu Slovenije, na primer, so ceste mokre, na drugem pa poledenele, zato so številne prometne nesreče pogoste.

V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bodo povprečne hitrosti vožnje še vedno visoke, s tem pa so večje tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Problematični bodo predvsem vikendi (petek, sobota), ki jih bodo nekateri še vedno izkoristili za uživanje alkoholnih pijač, kar je interakciji z neprilagojeno hitrostjo na slovenskih cestah "smrtonosna" kombinacija. Še vedno so med najbolj ogroženimi tudi šibkejši udeleženci v prometu, predvsem pešci in kolesarji, ki jih je zaradi opisanih vremenskih razmer tudi v tem obdobju veliko.

 

Previdno na cesti in srečno!