Sorodne objave

 

Med velikonočnimi prazniki, ki so pred nami, pričakujemo močno povečan promet na pomembnejših tranzitnih poteh proti turističnim krajem in v smeri proti Hrvaški in nazaj. Možni so tudi zastoji, predvsem na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela, pred cestninskimi postajami in ob morebitnih prometnih nesrečah.

Prav tako pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih, in sicer:

  • na izstopu iz države v petek, 10. aprila 2009, in
  • pri vstopu v državo v ponedeljek, 13. aprila 2009.

V teh dneh bodo na nekaterih večjih mejnih prehodih tudi daljše kolone in zato tudi daljše čakalne dobe za prestop meje. Potnikom zato priporočamo, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode.

Poleg tega bo lepo vreme s pomladnimi temperaturami na ceste privabilo več voznikov motornih koles in koles z motorjem, kolesarjev in pešcev.

V takšnih okoliščinah vozniki zelo pogosto precenijo svoje sposobnosti in sposobnosti vozil, policisti pa ugotavljajo agresivno vožnjo in številne prekoračitve hitrosti, posledica katerih je poslabšanje prometne varnosti (več prometnih nesreč, umrlih in poškodovanih).

Vsem udeležencem v cestnem prometu zato svetujemo, naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Vozijo naj previdno in na zadostni varnostni razdalji ter dosledno spoštujejo prometne predpise in druge udeležence v cestnem prometu. Na pot naj se odpravijo spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili, pri vožnji pa naj bodo previdni, zbrani in strpni.

 MG 8715

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja prometne policije v UUP GPU Roberta Sušnja (mp3) 


Še posebej opozarjamo na Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, ki določa omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,7 tone, in velja v naslednjih dneh:

  • v petek, 10. aprila 2009, od 14. do 21. ure
  • v nedeljo, 12. aprila 2009, od 8. do 21. ure
  • v ponedeljek, 13. aprila 2009, od 8. do 21. ure

Z upoštevanjem zgornjih priporočil lahko vsak udeleženec cestnega prometa največ stori za lastno varnost in varnost drugih udeležencev!

Previdno tudi pri ravnanju s pirotehniko in pokanju z možnarji ali karbidom!

Da bi velikonočni prazniki minili brez poškodb, opozarjamo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki, katerih uporaba se običajno poveča ravno med prazniki. V zabavo je le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti.

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki pri streljanju uporabljajo različne pripomočke (smodnik, petarde, večje kose karbida, kovinske posode z železnimi pokrovi, bencin idr).

Opozarjamo, da od lani velja novi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008). Najpomembnejša novost na tem področju se nanaša na prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije 2. in 3., katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja!

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.

Posebej želimo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra.

 

Želimo vam lepe in varne praznike!