Sorodne objave

 

Slovenski policisti, ki so se 8. junija 2024 odpravili v Nemčijo, kjer so nemškim policistom nudili pomoč pri zagotavljanju splošne varnosti ljudi in njihovega premoženja na evropskem nogometnem prvenstvu UEFA EURO 2024, so se 3. julija popoldne in 4. julija zgodaj zjutraj vrnili v Slovenijo. Svoje naloge v tujini so odlično opravili, za kar se jim je namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle na današnjem sprejemu pri vodstvu policije tudi osebno zahvalil.

Devet policistov, sedi v polkrogu pred namestnikom generalnega direktorja policije

"Vsi napoteni policisti ste se pri delu tudi osebno angažirali, bili samoiniciativni in naredili tisto nekaj več, kar so opazili tudi nemški in ostali kolegi. Hkrati ste skrbeli tudi za medijsko promocijo slovenske policije. S svojim trudom na prvenstvu ste tako pustili neizbrisni pečat, kar dokazuje mnogo pozitivnih odzivov v javnosti. S tem se je nedvomno krepil tudi ugled slovenske policije doma in v tujini," jih je pohvalil Ciperle.

Namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle - sedi za mizo, ob njem še dva predstavnika policije

Delegacijo slovenske policije je zastopalo deset policistov iz različnih enot in z različnimi izkušnjami. Štirje uniformirani policisti so naloge izvajali pod okriljem nemške zvezne policije (NZP). Štirje policisti spoterji so naloge opravljali pod okriljem nemške deželne policije (NDP), dva policista pa sta naloge opravljala v mednarodnem policijskem koordinacijskem centru (IPCC), prav tako pod okriljem NDP.

Skupinska slika policistov, sodelujočih na EURO 2024, na sprejemu pri vodstvu policije

Uniformirani policisti so skupaj z nemškimi policisti iz NZP izvajali splošne policijske naloge na vseh širših območjih, kjer je bila potrebna njihova prisotnost zaradi navijačev in slovenske reprezentance, zlasti na železniških postajah, v mestnih jedrih in navijaških conah. Slovenski policisti so bili zelo pozitivno sprejeti med našimi navijači, zlasti ob neposrednem stiku, kar se je nenazadnje odražalo tudi v širši javnosti, medijih in na različnih družbenih omrežjih.

Policisti spoterji so naloge izvajali v vseh mestih, kjer je igrala nogometna reprezentanca, le da so bili aktivirani v ožji okolici športnega prizorišča. Tako kot uniformirani policisti so tudi oni potovali po krajih v Nemčiji, kjer je naša reprezentanca odigrala tekme (Stuttgart, München, Köln in Frankfurt). Prisotni so bili na vseh navijaških točkah, prav tako pa so preprečili nekaj hujših kršitev javnega reda in miru, sodelovali pri prepoznavi kršiteljev in v postopkih s slovenskimi državljani. Na eni izmed prireditev so pomagali tudi srbskim navijačem.

Policisti v sproščenem pogovoru, sedijo drug ob drugem

Dva predstavnika slovenske policije sta delovala tudi v IPCC, ki je gostil več sto pripadnikov varnostnih sil, vključno s predstavniki UEFE in nacionalne ter mednarodne policije, katerih skupni cilj je bil zagotoviti čim večjo varnost za vse udeležence prvenstva UEFA EURO 2024. IPCC je deloval kot informacijsko vozlišče za izmenjavo informacij in podatkov 24 ur vsak dan, kar je zagotovilo pravočasne in učinkovite odzive na situacije v vseh desetih mestih, kjer je potekal turnir, in na tamkajšnjih stadionih.