Sorodne objave

 

Na dan državnosti, 25. junija 2024, je bila odigrana za slovensko reprezentanco zadnja in težko pričakovana tekma skupinskega dela tekmovanja, ki je odločala o nadaljnji usodi Slovenije na letošnjem evropskem nogometnem prvenstvu. Tekma je bila odigrana v Kölnu, kjer se je slovenska izbrana vrsta pomerila z angleško. Končala se je z neodločenim rezultatom, kar je razveselilo slovenske navijače, saj se je slovenska reprezentanca uvrstila v nadaljnje izločilne boje.

IMG 2623

Tudi na tem dogodku so bili prisotni slovenski policisti. Policisti spoterji so skupaj z nemškimi policisti že dan pred tekmo v mestnem jedru Kölna pregledali območje navijaških zbirališč in stadion. Policisti spoterji obeh držav so v navijaški coni Schlossplatz večkrat posredovali, da bi pomirili strasti med navijači Slovenije in Anglije.

V centru mesta je nekajkrat prišlo do provokacij in verbalnih prerekanj med navijači obeh držav. Policija je med drugim postavila kordon, da bi preprečila množične kršitve javnega reda in miru, spoterji pa so slovenskim navijačem dajali navodila in jih opozarjali z namenom, da bi situacijo umirili. Slednji so upoštevali spoterje, tako da posredovanje policije ni bilo potrebno.

nogomet slo angl 2

Tudi na dan tekme so spoterji pomagali slovenskim navijačem predvsem pri dajanju navodil in jih usmerjali na pravo pot, da so našli navijaško cono in kasneje tudi stadion. Identificirali so tudi nekaj oseb, ki so na dogodku prižigale bakle.

Uniformirani policisti, ki delujejo pod okriljem nemške zvezne policije, so bili predvsem zadolženi za varnost na območju glavne železniške postaje v Kölnu in na območju mestnega jedra, zlasti navijaške cone. Že dan pred tekmo so uniformirani policisti posredovali pri pretepu dveh tujih državljanov ter ustavili pretep. Kršitelja sta bila obvladana, postopek pa se je s strani pristojnih nemških policistov nadaljeval na policijski postaji. Na dan tekme pa so uniformirani policisti nekaj pozornosti posvetili tudi preventivi in pri tem slovenske navijače opozarjali na morebitne nevarnosti t. i. žeparskih tatvin. Verjetno so katero od možnih tatvin tako tudi preprečili.

IMG 2624

Policisti so bili vidni na vseh ključnih lokacijah, kjer so hitro reagirali na vse težave in tako poskrbeli, da se je dogodek odvil varno za vse ljubitelje nogometa. V slovenski policiji smo zadovoljni, da so vse tekme Slovenije potekale brez težav. Želimo si, da bi bilo tako še naprej, obenem pa stiskamo pesti tudi za slovensko reprezentanco in ji želimo, da bi se uvrstila čim višje. Nenazadnje zanjo navijamo tudi policisti!