V skladu z odločbo generalnega direktorja policije je bil v času med 20. oktobrom in 2. novembrom 2021 s strani Službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi izveden strokovni nadzor na delovnem področju organizacijskih zadev na Policijski upravi Nova Gorica, Policijski upravi Novo mesto in v Upravi kriminalistične policije GPU.

V strokovnem nadzoru je bil preverjano: organizacija, načrtovanje, vodenje in nadziranje dela ter gospodarnost, uspešnost in učinkovitost. Poudarek je bil dan na zagotavljanje pogojev za sindikalno delo in organizacijo delovnega časa sindikalnih zaupnikov v enotah po določbah Kolektivne pogodbe za policiste.

Sopodpisnik Kolektivne pogodbe za policiste je minister za notranje zadeve. Ker se je zaradi izsledkov nadzora pričakovalo večji odziv javnosti, je bil minister na podlagi 12. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji o ugotovitvah obveščen 3. novembra 2021 s poročilom. Preden se je poročilo odposlalo, je bila na drugi strani dokumenta v peti vrstici zadnjega odstavka, ki zadeva PU Nova Gorica, naknadno ugotovljena redakcijska napaka v navedbi ur. Besedilo "2.100 ur" se pravilno glasi "1.050 ur". Zato je na dokumentih, ki so bili odposlani sindikatu naslednjega dne, datum 4. november 2021.