Sorodne objave

 

Vlada je izdala nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Odlok začne veljati v ponedeljek, 26. oktobra 2020.

zemljevid 2310 2020 na dan 26.10.2020Z odlokom se črtajo pravila odrejanja karantene, saj Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) v prvem poglavju tretjega dela določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2. Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. 

Vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost COVID-19 se dovoli 17 izjemam. Med izjeme ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam. Izjeme v točkah od 13 do 15 (dvolastnik ali najemnik zemljišča v obmejnem pasu, lastnik nepremičnine ali bivalnega plovila ali parcele v avtokampu, osebi, ki lastniku ali najemniku kmetijske površine v sosednji državi pomaga pri sezonskih opravilih) veljajo le za vstop v Slovenijo iz sosednjih držav ali administrativnih enot sosednjih držav, če so na rdečem seznamu.

Na zelenem seznamu ni več Srbije. Kar nekaj sprememb je na rdečem seznamu, kamor so uvrščene na primer celotna Avstrija (razen administrativne enote Koroška), 14 administrativnih enot Hrvaške in Italije, 16 administrativnih enot Madžarske, celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, črtana je Namibija.

Več informacij v vladnem sporočilu za javnost

Povezane vsebine

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 153/20)

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) (Uradni list RS, št. 152/20)

Prehajanje meja