Sorodne objave

 

V vseslovenskem projektu z naslovom "Zbiranje in proučevanje ustnih virov - Demokratizacija in osamosvojitev Slovenije", ki ga kot nadaljevanje projekta "Enotni v zmagi" pripravlja Muzej novejše zgodovine Ljubljana, sodelujejo tudi pripadniki policije.

Na osnovi pričevanj tako pripadnikov takratne milice kot teritorialne obrambe in občanov bo posnet celovečerni dokumentarec.

V izboru za snemanje je devet pripadnikov policije, ki so aktivno sodelovali pri osamosvojitvi Slovenije. Ti so: Fabio Steffe za Južno Primorsko in Notranjsko, Bojan Lunežnik za Štajersko, Marjan Starc za Ljubljano, Anton Gole za Dolenjsko in Belo krajino, Alojz Fliser za Prekmurje, Franc Bevc za celjsko območje, Boris Raj za Koroško, Srečko Rosič za Severno Primorsko in Slavko Hočevar za Gorenjsko.

071210--SEVERPredsednik PVD SEVER za Dolenjsko in Belo krajino

 

Anton Gole, ki je bil med osamosvojitveno vojno inšpektor za PEM, VEM in obrambni načrt na UNZ Novo mesto, je na PU Novo mesto 28. 11. 2007 v 90 minutah izčrpno predstavil razmere v nekdanji Jugoslaviji pred začetkom vojne za samostojno Slovenijo, podrobno opisal stanje, ki je privedlo do preprečitve "mitinga resnice" 1. 12. 1989, ter objektivno opisal aktivnosti, ki so se na območju Dolenjske in Bele krajine odvijale poleti 1991.

Snemanje je potekalo v veliki sejni sobi na Policijski upravi Novo mesto.


Tekst pripravila: Biserka Debeljak