Sorodne objave

 

Skoraj 300 otrok in 200 odraslih se je odzvalo vabilu brežiških policistov, ki so 19. aprila na široko odprli vrata policijske postaje, z željo, da občanom približajo svoje delo, jim prikažejo opremo in poklepetajo z njimi.

9

Brežiška policijska postaja je sicer ena največjih v državi. Za varnost 24.500 prebivalcev brežiške občine na območju 268 km2 in varovanje 71,8 kilometrov schengenske meje skrbi 143 zaposlenih. V kolektivu je 47 žensk.

Že v začetku meseca so se na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Brežice in avtobusnega podjetja iz Brežic s šolami dogovorili o izvedbi preventivne akcije Učna ura v prometu. Namen akcije je seznanitev s temeljnimi načeli in pravili udeležbe v cestnem prometu. Učenci četrtih razredov osmih osnovnih šol so se 19. aprila na Policijsko postajo Brežice pripeljali z avtobusi. Med vožnjo so se poučili o udeležbi v prometu pri vožnji z avtobusom in pravilih vedenja na avtobusu.

13

V spremstvu policistke in policista so otroci utrdili znanje o varnem prečkanju ceste in o številnih ovirah, na katere morajo biti kot pešci v prometu še posebej previdni. Pestro dopoldne so nadaljevali na policijski postaji, kjer so jim policisti predstavili opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu, vozila in motorna kolesa. Četrtošolci so se navduševali nad spretnostjo policistov in policistke, ki so v telovadnici predstavili izvajanje policijskih pooblastil in praktičnega postopka. O učinkovitosti in nepogrešljivosti pasjih pomočnikov so se lahko prepričali na predstavitvah, ki so jih pripravili vodniki službenih psov iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Novo mesto. Ob slovesu so se dogovorili, da bodo mladi obiskovalci svoje vtise z obiska predstavili na risbah in jih do konca meseca poslali policistom. Ti bodo nekaj najboljših nagradili.

24

Ves dan so brežičani obiskovali policiste, v zgodnjem dopoldnevu pa so se še posebej razveselili nekoliko starejših obiskovalcev, ki jih je iz bližnjega doma upokojencev pospremila prijazna uslužbenka doma. Z njimi je pogovor stekel tudi o tistih časih, ko so red na brežiškem zagotavljali miličniki.

Ob 14. uri je bila v avli policijske postaje slovesnost ob odprtju dveh razstav. Pri pripravi razstave Policijska postaja skozi čas je sodelovalo več zaposlenih, največ zaslug pri zbiranju fotografij in predmetov iz zgodovine brežiške policije pa ima Slavko Peskar, policist Policijske postaje Brežice, ki je tudi idejni vodja razstave. V avli policijske postaje so predstavljene fotografije dosedanjih komandirjev policijske postaje. Pri časovni umestitvi komandirjev je veliko pomagal gospod Ignac Prijatelj, ki je bil na čelu brežiških policistov med letoma 1947 in 1950. Razstavljene so tudi fotografije vseh stavb, v katerih so delali policisti na tem območju. Razstavo fotografij o delu policistov dopolnjujejo razstavljeni predmeti in motorno kolo iz miličniških časov.

33

Avtor druge razstave je Matjaž Špiler, policist na Policijski postaji Brežice, ki se s fotografijo aktivno ukvarja tri leta. Pravi, da je zanj fotografija postala hobi, ki mu zapolni ves prosti čas, najraje pa fotografira naravo. Ukvarja se tudi z eksperimentalno in studijsko fotografijo. Velik ljubitelj narave se tja rad odpravi z gorskim kolesom in tudi takrat ne zamudi priložnosti za dobro fotografijo.

49

Goste, upokojene in aktivne policiste, sta nagovorila tudi župan Brežic Ivan Molan, ki je sodelovanje s policijsko postajo ocenil kot zelo dobro, in Franc Zorc, direktor Policijske uprave Novo mesto. Direktor je pohvalil delo brežiških policistov. "Vodstvo Policijske postaje Brežice, policisti in vsi zaposleni vedno znova dokazujejo, da velik kolektiv ne pomeni nujno večjih ali pogostejših težav in nesporazumov. Delo opravljajo odlično, kar je gotovo povezano z dobrimi odnosi v kolektivu. Odraz tega je tudi dan odprtih vrat, ki so ga pripravili za občane Brežic in nekdanje sodelavce. Da jim ni vseeno, v kakšnem okolju živijo, so dokazali tudi v nedavni vseslovenski čistilni akciji, ko so v prostem času zavihali rokave in temeljito počistili okolico te lepe postaje. Vsi vemo, da ugodnih varnostnih razmer ni mogoče vzpostaviti preko noči – dejstvo je le, da jih je hitro mogoče poslabšati. Gotovo je današnja razstava o policijski postaji skozi čas tudi poklon vsem nekdanjim sodelavcem in upokojencem, ki so se v vsej zgodovini policije na tem območju trudili, da bi se prebivalci tukaj počutili varno. Brez tega doprinosa bi bilo tudi nam veliko težje. Še enkrat iskrena zahvala policijski postaji Brežice – upokojenim policistom, vodstvu, policistkam, policistom in vsem zaposlenim. S tem, ko ste se danes še posebej potrudili in na stežaj odprli vrata brežiškim občanom, je bil gotovo razblinjen še kakšen predsodek o policistih."

30

Sandi Hervol, komandir Policijske postaje Brežice, ki postajo vodi od leta 2008, je v nagovoru predstavil, kdo so bili komandirji, ki so po drugi svetovni vojni vodili policiste na območju Brežic. Odprtja razstave se je udeležil tudi gospod Franc Leskovec, ki je brežiške policiste vodil med letoma 1951 in 1962.

Tudi kulturni program odprtja je bil v znamenju brežiških policistov. S kitaro in petjem se je predstavil policist Klemen Vavričuk, kasneje pa so se mu z odličnimi vokali pridružili še sodelavki Lidija Đokič in Andreja Imperl, v spremljavi harmonikarjev policistov Aleksandra Barba in Boštjana Komljanca.

44

Široko odprta vrata so policisti priprli šele v večernih urah, ko so odšli še zadnji obiskovalci.

21