Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Nova Gorica smo 20. marca 2015 gostili skupino študentov Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

skupinski posnetek

Prihodnji geografi so v okviru terenske vaje pri predmetu Politična geografija, pod vodstvom izrednega profesorja dr. Jerneja Zupančiča, tisti dan obiskali različne kraje na tem območju. Med drugim so opravili tudi kratko terensko raziskavo o čezmejni povezanosti med prebivalci na območju Goriških Brd. Med obiskom so se študenti osredotočili na vprašanje delovanja obmejnih mest, kamor sodi tudi Nova Gorica z okolico, pri tem pa so upoštevali tudi varnostne vidike na tem območju.

predstavitev

Vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar je študentom med drugim predstavil delo in naloge tamkajšnje policije, še posebej aktivnosti policije pred in po vstopu Slovenije v schengenski prostor konec leta 2007, čezmejno policijsko sodelovanje varnostnih organov obeh držav, naloge policije glede preprečevanja čezmejnih oblik kriminalitete, izvajanje izravnalnih ukrepov in drugo aktualno varnostno problematiko. Tudi po izčrpni predstavitvi so študenti postavljali različna vprašanja, tako da se je zanimiva razprava nadaljevala precej dlje, kot je bilo sprva načrtovano.

Kot je med drugim poudaril prof. dr. Jernej Zupančič, pri omenjenem predmetu namenjajo posebno pozornost organiziranosti države, njenega ozemlja in institucij. Obmejna območja so posebej občutljiv del države, kjer sta navzočnost in delovanje državnih institucij ključnega pomena. Goriški del slovenske državne meje je po njegovem posebej izpostavljen zaradi neposrednega urbanega stika dveh sicer dokaj različnih mestnih organizmov, ki imata spričo nastanka te meje in njenega širšega pomena tudi svojo zgodovino. Po strukturi ozemlja velja goriška regija po Zupančičevih besedah za primer asimetričnega obmejnega območja, kar je velik izziv za zagotavljanje gospodarske, kulturne in tudi osebne varnosti, še zlasti spričo odprtih meja EU. Zato v sklopu predmeta varnostnim vidikom sledijo sistematično in skoraj vsako leto posvečajo pozornost enemu od obmejnih območij.

studenti

Študenti ljubljanske fakultete so se lahko seznanili tudi z delom policistov tukajšnjega operativno-komunikacijskega centra, ki sprejema obvestila in zbira podatke o dejanjih, dogodkih in pojavih, ki so pomembni za delo policije in dnevno oceno varnostnih razmer na Severnem Primorskem.

S takšno obliko sodelovanja z visokošolsko institucijo se krepita pozitivna podoba policije v javnosti in zaupanje v naše delo, kar so potrdili tudi študenti in njihov vodja, ki so tovrstno srečanje ocenili kot izjemno koristno.