Italijanski IPA klub iz Tržiča (Monfalcone v Italiji), ki mu predseduje Franco Stacul, je 27. novembra 2008 v sodelovanju z občino Tržič in pokrajinsko vlado Regione Friuli Venezia Giulia organiziral okroglo mizo z naslovom Varnost državljanov in kontrola gibanja oseb v schengenskem prostoru.

081201-OkroglaMizaOVarnosti

Vabilu na okroglo mizo v konferenčni dvorani občinske knjižnice v Tržiču so se odzvali Alojzij Mohar, direktor Policijske uprave Nova Gorica, Wolfang Rauchegger, poveljnik policije iz avstrijske Koroške, Jasmin Brkljačar, vodja mejne policije iz hrvaške Reke, Antonio Tozzi, kvestor Goriške province, dr. Federica Seganti, poslanka  pokrajinske vlade Regione Friuli Venezia Giulia, in profesor Alberto Gasparini na univerzi v Trstu. Poleg njih so bili na okroglo mizo vabljeni tudi predstavniki IPA klubov iz Nove Gorice, Reke, Beljaka in vidnejši predstavniki občine Tržič ter goriške province.

Udeleženci okrogle mize so predstavili svoje poglede na zagotavljanje varnosti v schengenskem prostoru. Za zaključek okrogle mize je podpredsednik IPA Italije Giorgio Salamon poudaril, da je za zagotavljanje varnosti v schengenskem prostoru nujno tesno sodelovanje med vsemi varnostnimi službami in povezovanje tako v operativnem kot  administrativnem smislu.

 


Besedilo: Bruno Ipavec, predsednik IPA RK Nova Gorica

Fotografije: Dean Božnik, IPA RK Nova Gorica