Sorodne objave

 

V zadnjih dneh junija se je zaradi lepega vremena in začetka dopustov na cestah na območju Policijske uprave Nova Gorica povečalo število različnih vrst enoslednih vozil (motornih koles, koles z motorjem in koles), zaradi česar se je povečala tudi ogroženost te kategorije voznikov, več pa je bilo tudi prometnih nesreč. Še posebej sta za voznike enoslednih vozil v prometu nevarni t. i. Soška cesta in Keltika.

Vozniki enoslednih vozil so že od začetka pomladi do konca jesenskih dni med najbolj ogroženimi in najranljivejšimi prometnimi udeleženci.

Pogosto so vozniki enoslednih vozil žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja drugih voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, izsiljevanje ipd.).

Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi neustreznega ravnanja voznikov enoslednih vozil (npr. neizkušenost, nepoznavanje ceste, premajhna pozornost na dogajanje v prometu, prekoračitve hitrosti, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, neuporaba ustrezne zaščitne opreme, vožnja enoslednih vozil na površinah, ki niso namenjene za vožnjo teh kategorij vozil ipd.). Zlasti mladi vozniki enoslednih vozil, ki so še neizkušeni, in tuci, ki ne poznajo dobro cest, so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih storijo sami.

Nasveti voznikom enoslednih vozil za varnejšo udeležbo v prometu

slika3 3

Po statističnih podatkih so policisti PU Nova Gorica v petih mesecih leta 2009 obravnavali 1 prometno nesrečo z udeležbo voznika enoslednega vozila, ki je na kraju umrl (1 voznik motornega kolesa), v 12 prometnih nesrečah so bili vozniki enoslednih vozil hudo telesno poškodovani (8 voznikov motornega kolesa in 4 kolesarji). V 23 prometnih nesrečah pa so bili vozniki enoslednih vozil lahko telesno poškodovani (11 voznikov motornega kolesa in 12 kolesarjev).

Za primerjavo, po statističnih podatkih so policisti novogoriške policijske uprave v letu 2008 obravnavali 2 prometni nesreči z udeležbo voznikov enoslednih vozil, ki sta na kraju umrla (1 voznik motornega kolesa in 1 kolesar), v 30 prometnih nesreč so bili vozniki enoslednih vozil hudo telesno poškodovani (17 voznikov motornega kolesa in 13 kolesarjev). V 62 prometnih nesrečah pa so bili vozniki enoslednih vozil lahko telesno poškodovani (27 voznikov motornega kolesa in 35 kolesarjev).

Policisti PU Nova Gorica so za izboljšanje varnosti enoslednih vozil v prometu v različnih občinah na območju novogoriške policijske uprave že maja in aprila 2009 kot že več let dosedaj izvedli predavanja za člane motoklubov oz. voznike enoslednih vozil in praktične vožnje na posebej pripravljenih poligonih.

Na t. i. Soški cesti in Keltiki so v ta namen postavljeni prometni znaki, ki domače in tuje voznike enoslednih vozil opozarjajo na nevarne odseke. Prav tako so nevarni odseki na teh cestah zavarovani z dodatno zaščitno ograjo, ki je posebej namenjena varovanju pri morebitnih zdrsih enoslednih vozil. 

foto 1 1

Voznikom motornih koles in koles z motorjem ter kolesarjem svetujemo:

  • pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte;
  • uporabljajte zaščitno čelado in oblačila, ki naj bodo svetle in odsevne barve. Če takšnih oblačil nimate, uporabite odsevne brezrokavnike,
  • uporabljajte motoristično čelado (kolesarsko čelado), ki naj bo pravilno zapeta. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost;
  • na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči;
  • hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram in naj vas ugodne razmere za vožnjo ne zavedejo (na vozišču lahko naletite tudi na ostanke peska ali na udarne jame);
  • upoštevajte pravila defenzivne vožnje, med vožnjo bodite strpni, odgovorni in pazljivi;
  • ne vozite enoslednih vozil, če ste uživali alkoholne pijače, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni; na vožnjo se odpravite popolnoma trezni;
  • upoštevajte, da vas lahko ostali udeleženci v prometu pogosto zaradi različnih vzrokov tudi spregledajo, zato poskušajte predvideti ravnanja drugih in se nevarnostim še pravočasno izogniti;
  • za vožnjo vozil uporabljajte le površine, ki so dovoljene in predpisane za vožnjo vozila, ki ga uporabljate.


Druge udeležence v cestnem prometu pa opozarjamo:

  • upoštevajte, da so na cestah že vozniki koles, koles z motorjem in motornih koles;
  • upoštevajte cestnoprometne predpise ter hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram;
  • pred vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač, mamil, psihoaktivnih zdravil;
  • upoštevajte ravnanja ostalih udeležencev v cestnem prometu, še posebej bodite pozorni na šibkejšo kategorijo udeležencev v cestnem prometu, kot so pešci, kolesarji, vozniki koles z motorjem in vozniki motornih koles;
  • posebej previdno vozite v naseljih in na cestah izven naselij, kjer ste dosedaj večkrat opazili večje število kolesarjev, voznikov koles z motorjem ali motornih koles.


Policisti PU Nova Gorica bodo za izboljšanje prometne varnosti tudi v prihodnje nadaljevali z različnimi oblikami dela, pri čemer bodo posebno pozornost namenili voznikom enoslednih vozil, dosledno pa bodo tudi preverjali, kako cestnoprometne predpise spoštujejo vozniki drugih vozil na motorni pogon.