Sorodne objave

Schengenski kalkulator 26. oktober 2022
 

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Ideja notranjega trga Evropske unije temelji na prostem pretoku oseb, blaga, kapitala in storitev. 21. decembra je Slovenija z vstopom v shengenski prostor vzpostavila še zadnjo temeljno svoboščino notranjega trga in odpravila mejno kontrolo na notranjih mejah Evropske unije ter s tem zagotovila prosto gibanje ljudi.

Slovenija je od vstopa v Evropsko unijo delno že izvajala določila schengenskega pravnega reda s tem, da je izvajala vizumsko politiko Evropske unije, okrepila nadzor nad ilegalnim priseljevanjem in opustila carinsko kontrolo na notranjih mejah Evropske unije.

071221-Schengen_Sentilj01

Ob tej priložnosti so na državnih mejah z Madžarsko, Italijo in Hrvaško pripravili vrsto slovesnosti, s katerimi smo zaznamovali padec nadzora notranjih mej Evropske unije. Na območju PU Maribor so se te slovesnosti odvijale na mejnih prehodih Jurij, Špičnik, Gradišče, Sv. Duh na Ostrem vrhu in Šentilj.

071221-Schengen_Sentilj02

Že dopoldne, v sredo, 20. decembra so otroci osnovnih šol in kulturnih društev iz Šentilja, Spielfielda in Strassa na mejnem prehodu Šentilj pripravili krajšo slovesnost, kjer so v zrak spustili balone v zastavi Evropske unije, da so v svet ponesli ime odprtega Šentilja. "Mladi morajo skrbeti, da se zapornica ne bo nikdar več spustila," je dejal šentiljski župan Edvard Čagran. Mag. Karol Turk je dodal, da je policija uspešno opravila vse naloge, ki so bile potrebne za prevzem schengenskega pravnega reda in poudaril, da bo kvalitetno skrbela za varnost tako Slovenije kot Evropske unije.

071221-Schengen_Sentilj03

Ob 23. uri pa se je na mejnem prehodu pričela ena izmed osrednjih državnih slovesnosti, katere se je udeležil vrh slovenske policije z generalnim direktorjem Jožetom Romškom na čelu. "Avstrija se spomni strahot železne zavese, čeprav meja s Slovenijo nikdar ni bila takšna," je povedal dr. Martin Bartenstein, minister za gospodarstvo in delo Republike Avstrije in dodal: "Kljub temu se veselimo, da bo padla še ta meja in da se bomo lahko še intenzivnejše povezovali".

"Da bomo lahko danes odprli mejo med Slovenijo in Avstrijo oz. Madžarsko ter Italijo, je bilo potrebno veliko trdega dela vseh policistk in policistov v Sloveniji ter vseh, ki so delali na implementaciji računalniških programov," je poudaril slovenski notranji minister Dragutin Mate in se zahvalil avstrijski policiji za pomoč. "Širitev schengenskega prostora je povezana predvsem s stanjem varnosti," je še dodal in obljubil, da bo policija storila vse za zagotavljanje varnosti v obmejnem prostoru, kljub temu, da se umika iz mejnih prehodov.

071221-Schengen_Sentilj04

Minuto čez polnoč sta ministra in generalni direktor policije dvignili zapornico, policisti pa so prenehali z opravljanjem mejne kontrole.

071221-Schengen_Sentilj05

Avstrijski in slovenski policisti so družno z drogov spustili državni zastavi in zastavo Evropske unije ter z objekta Postaje mejne policije Šentilj odstranili tablo "Mejna policija".


Tekst in fotografije: Bartolo Lampret