Sorodne objave

 

V Kopru je 3. junija potekala velika preventivna prireditev Zapelji me varno, s katero smo v policiji - skupaj z drugimi organizatorji - želeli prispevati k dvigu vozniške kulture v Sloveniji.

Na celodnevni prireditvi so namreč na svoj račun prišli vsi tisti, ki so se želeli preskusiti v spretnostni vožnji na poligonu ali se poučiti o načelih varne vožnje.

Obiskovalci so se lahko preizkusili tudi v vožnji motorja na elektronskem simulatorju, s pomočjo posebnih očal pa so se lahko prepričali, kako (slabo) vidimo in reagiramo, ko smo pod vplivom alkohola.

6

Očala, ki simulirajo občutek alkoholiziranosti, so lahko preizkusili tudi najmlajši

 

Pod vodstvom strokovnega osebja so se obiskovalci poučili o pravilni tehniki sedenja v avtomobilu in pripenjanja varnostnega pasu, inštruktorji avtošol pa so vse, ki so želeli osvežiti poznavanje cestnoprometnih pravil, zapeljali na informativno vožnjo, kjer so poseben poudarek namenili vožnji v krožiščih.

IMG 0685

Preizkus simulatorja motornega kolesa pod budnim očesom Urške Turnšek, organizatorke prireditve, sicer vrhunske motoristke in tekmovalke

 

Policija je na prireditvi predstavila različna tehnična sredstva policije, kot so merilnik hitrosti, alkotest, novo vozilo, opremljeno z videonadzornim sistemom Provida, in t. i. stinger oz. prisilno sredstvo za ustavljanje motornih vozil.

IMG 0692

 Policist Dario Benčič v trenutku uporabe stingerja

 

Prikaz uporabe stingerja so si obiskovalci popoldne lahko ogledali tudi v praksi, ko je čezenj zapeljal inštruktor varne vožnje in tako pokazal, kako so pnevmatike njegovega vozila spustile tlak.

 

IMG 0691

Policist Simon Kastelic med prikazom spretnostne vožnje

 

Osrednji del prireditve je bil preizkus spretnostne vožnje z avtomobilom na poligonu, ko s specifično postavitvijo ovir poskušamo doseči razmere, ki simulirajo zdrs avtomobila na ledu ali izgubo nadzora nad vozilom.

7

Prikaz vožnje z avtomobilom, ki simulira zdrs vozila

 

Inštruktorji varne vožnje so prikazali zaviranje vozila pri hitrostih 30 in 50 km/h na suhi in mokri cesti. Na ta način so pokazali, da so lahko tudi nižje hitrosti na mokri cesti usodne za šibkejše udeležence v cestnem prometu, npr. pešce.

Prireditev je obiskalo več kot tisoč obiskovalcev, dopoldne predvsem upokojenci in mladina, osnovnošolci in dijaki, popoldne pa so pripreditev podprli in obiskali prometni minister Patrick Vlačič, podžupan Mestne občine Koper Jani Bačič, podpžupan Občine Izola Branko Simonovič ter več znanih osebnosti iz sveta športa in zabave.

Organizatorji si prizadevamo, da bi prireditev, ki smo jo izvedli že lani, postala tradicionalna. 

5

 Del organizacijskega odbora z gosti, z desne proti levi: Boštjan Klun, organizator in koordinator prireditve, gost Patrick Vlačič, minister za promet, Andrej Jereb, organizator in pokrovitelj prireditve, gostja Mojca Kleva, kandidatka za poslanko v Evropskem parlamentu, Viktor Zinreih, policijski inšpektor na PU Koper, zadolžen za področje preventive, in organizator prireditve