Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Celje so v zadnjih dveh tednih ugotovili večje število hujših kršitev domačih in tujih voznikov tovornih vozil, ki so na različne načine manipulirali z zapisovalnimi napravami - tahografi glede časa trajanja vožnje in obveznih počitkov.

Šlo je predvsem za prepovedano uporabo naprav, med njimi so najpogostejši magneti, ki so pripomočki s katerimi vozniki ponaredijo, zatajijo ali uničijo podatke na tahografskem vložku, tahografu ali voznikovi kartici. Posegi so v glavnem usmerjeni v prikrivanje aktivnosti voznika.

Za omenjeni prekršek je po Zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih odgovoren tako voznik kot tudi samostojni podjetnik oziroma pravna oseba in njena odgovorna oseba. Z globo v višini 2000 evrov se za prekršek kaznujeta voznik in odgovorna oseba, pravna oseba oziroma samostojni podjetnik pa z globo 6000 evrov, stroški pa nastajajo tudi v nadaljnjem postopku uničevanja teh predmetov.

Glede na to, da se povečuje število hudih prometnih nesreč voznikov tovornih vozil, bodo policisti Postaje prometne policije Celje v prihodnje aktivno nadaljevali z ugotavljanjem tovrstnih kršitev, tudi v obliki poostrenih nadzorov. Prekoračeni čas vožnje oziroma nezadosten počitek voznikov pogosto vplivata na ravnanje in zbranost voznikov, posledica česar so pogosto prometne nesreče z najhujšimi posledicami.