Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Celje so v sodelovanju s policistom kolesarjem iz Policijske postaje Celje danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili aktivnosti za večjo varnost kolesarjev.

Kolesarji, ob začetku sezone bodite še posebej previdni!

V lanskem letu se je na območju Policijske uprave Celje varnost kolesarjev v cestnem prometu zelo poslabšala. V prometnih nesrečah so v preteklem letu na območju Policijske uprave Celje umrli štirje kolesarji, v letu 2011 pa eden.

CMGP2587

 Varno na kolo - preventivni nasveti


"Lani smo na Celjskem in Koroškem zabeležili 214 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Natanko polovica jih je sama povzročila prometne nesreče. V letu 2011 smo obravnavali 163 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. 32 kolesarjev se je v lanskih prometnih nesrečah huje poškodovalo, 145 lažje, štirje kolesarji so zaradi posledic prometnih nesreč umrli. Dva od teh sta bila povzročitelja prometnih nesreč," je dejal pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Marko Prevolčič.

CMGP2572

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili:

  • nepravilna stran in smer vožnje (vožnja preblizu desnega roba vozišča ali vožnja po nasprotni strani),
  • neupoštevanje pravil o prednosti,
  • neupoštevanje postavljene cestnoprometne signalizacije,
  • hitrost vožnje in
  • alkohol kot posredni vzrok.

Pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Marko Prevolčič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da bodo policisti letos poostreno nadzirali vožnjo kolesarjev v cestnem prometu, najbolj na mestih, kjer je bilo v zadnjih letih največ kršitev cestnoprometnih predpisov. V mestnih središčih bodo sodelovali tudi policisti kolesarji. Med predvidenimi preventivnimi aktivnostmi je Prevolčič izpostavil predvsem tiste, ki bodo potekale na lokacijah, kjer je bilo doslej zaznanih največ kršitev. Izpostavil je tudi sodelovanje s šolami pri izvedbi kolesarskih izpitov ter sodelovanje z drugimi subjekti na področju zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Marko Prevolčič, pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje, in policist kolesar Uroš Perenčevič iz Policijske postaje Celje sta kolesarjem svetovala, naj:

  • dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise,
  • upoštevajo postavljeno cestnoprometno signalizacijo,
  • upoštevajo pravila o prednosti,
  • ne kolesarijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil,
  • poskrbijo za tehnično brezhibnost kolesa,
  • poskrbijo za vidnost v cestnem prometu,
  • uporabljajo površine, ki so namenjene kolesarjem, če teh ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča,
  • čim bolj predvidijo ravnanje drugih voznikov, jasno nakazujejo smer vožnje in opazujejo okolico
  • uporabljajo zaščitna sredstva - rokavice, očala, homologirane čelade, ki so obvezne za otroke do 14. leta starosti, priporočljive pa so tudi za ostale.

Uroš Perenčevič je dodal, da bodo v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih za varnost v celjskem mestnem jedru ter na Savinjskem nabrežju in tudi v ostalih delih Celja skrbeli tudi policisti na kolesih.


Na varno vožnjo opozarjamo tudi motoriste!

Policisti motoristi Postaje prometne policije Celje so se danes podali na prvo letošnjo kondicijsko vožnjo. Ljubo Poglajen, vodja izmene na Postaji prometne policije Celje in hkrati dolgoletni inštruktor varne vožnje je ob tej priložnosti vse motoriste pozval, naj poskrbijo za svojo varnost in se udeležijo tudi preventivnih delavnic, ki jih zanje v sodelovanju z drugimi oprganizacijami pripravljamo policisti. Ena takšnih bo že to soboto, 13. aprila, na Vranskem.

CMGP2560