V zadnjem času se v nekaterih medijih pojavljajo različni prispevki o radijskem omrežju TETRA, kar nas ne preseneča, saj v njih prepoznavamo pritiske lobistov in zainteresiranih ponudnikov, ki sovpadajo z našimi postopki javnega naročanja. Za januar 2017 je tako predvidena izvedba 3. faza postopka javnega naročila po postopku konkurenčnega dialoga za izbiro dobavitelja za izgradnjo in vzdrževanje sistema TETRA, kjer bodo ponudniki podali svoje končne ponudbe.

Kot smo že večkrat pojasnili, je standard TETRA še vedno standard, na katerem temeljijo nacionalni digitalni radijski sistemi praktično vseh policij članic Evropske unije in ki trenutno edini pokriva tudi vse potrebe slovenske policije. V slovenski policiji že vsa leta zagovarjamo enotno rešitev za radijske komunikacije za potrebe organov javne in nacionalne varnosti. V tem vidimo možnost boljših medsebojnih komunikacij vseh sodelujočih (policija, gasilci, reševalci), kar je ob večjih nesrečah in drugih varnostno zanimivih dogodkih izrednega pomena. Poleg tega, da je taka rešitev najbolj racionalna, je TETRA tudi veljaven standard za čezmejno policijsko sodelovanje v EU.

Seveda spremljamo tudi razvoj novih standardov in tehnologij, kot sta LTE za potrebe javne varnosti oz. 5G, ki sta prihajajoči tehnologiji, kjer pa standardizacija in določene funkcionalnosti za potrebe javne varnosti še niso dokončane oz. preizkušene. Prioriteta policije je takojšnja izgradnja novega celovitega radijskega sistema. Samo na ta način bo možno ustrezno pokriti operativne potrebe policije in zagotoviti varnost policistov in državljanov.

Ne glede na različne neutemeljene javne očitke postopek za izgradnjo novega sistema TETRA peljemo javno in transparentno v okviru konkurenčnega dialoga in skladno z zakonom o javnih naročilih. Vse ponudnike obravnavamo enakovredno, kar je v postopku ugotovila tudi državna revizijska komisija. S ponudniki, ki so oddali ponudbe, ki ustrezajo razpisnim zahtevam, smo izvedli več krogov razgovorov in na tej osnovi pripravljamo razpisno dokumentacijo. Izbor ponudnika bomo izvedli skladno z objavljenimi merili in kriteriji. Pričakujemo, da bodo končne razpisne zahteve objavljene v januarju 2017.

V tem času so naši strokovnjaki, ki so do sedaj vložili ogromno svojega znanja in dela, da bi celotni sistem TETRA zaživel, pogosto deležni javnih diskreditacij. To so strokovnjaki, ki  so mednarodno priznani in aktivno sodelujejo tudi v delovnih skupinah za radijske komunikacije s področja javne varnosti na mednarodnem nivoju.

Cilj slovenske policije je zgraditi digitalni radijski sistem, ki ji bo omogočal normalno delovanje v korist vseh prebivalcev Republike Slovenije. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Policija imela sistem, ki ji bo omogočal varno in učinkovito delo.