Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Med vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki bo 17. aprila 2010, bo veliko ljudi zdoma. Zato ne pozabimo na nekatere samozaščitne ukrepe, s katerimi lahko preprečimo morebitne vlome in tatvine.

Na to, da nas med našo odsotnostjo ne bodo okradli ali oropali, moramo pomisliti že pred odhodom od doma. Zato svetujemo, da upoštevate nekaj preventivnih nasvetov policije:

  • Prepričajmo se, da so vrata in okna zaklenjena ter vsaj v nižjih nadstropjih in na balkonih tudi dobro zaprta. Ključev ne puščajmo na "varnih mestih", kot so predpražniki, podboji vrat, lončki za rože ipd., saj so to mesta, ki jih tudi storilci zelo dobro poznajo. S tem bi jim na lahek način omogočili vstop v stanovanje ali stanovanjsko hišo.
  • Pred odhodom od doma povejmo sosedom, da bomo odsotni, in jih prosimo, naj bodo pozorni na morebitne sumljive osebe, ki bi hodile okrog hiš. Izkušnje kažejo, da vlomilci v hiše in stanovanja nemalokrat vlamljajo podnevi, ko pričakujejo, da lastnikov ne bo doma.
  • Bodimo pozorni na morebitna sumljiva ali neznana vozila, ki se zadržujejo v bližini hiš ali stanovanj in ki hitro speljejo s kraja, kjer so opaženi.
  • V parkiranih vozilih na vidnih mestih ne puščajmo vrednejših predmetov, kot so torbice, denarnice, oblačila, mobilni telefoni. Vse prevečkrat se dogaja, da se lastniki vozil po krajši ali daljši odsotnosti vrnejo k avtomobilu z razbitim steklom, predmetov, ki so jih pustili na vidnih mestih, pa ni več. Neposredni škodi je treba dodati še obveznosti zaradi urejanja novih dokumentov, bančnih kartic ipd. Pogosto ugotavljamo tudi, da imajo občani ob bančni kartici nespametno napisano še PIN geslo, kar lahko škodo samo še poveča.
  • Zavedajmo se, da je za vlom v vozilo potrebnih le nekaj sekund. Poskrbimo torej, da bodo vozila vedno in povsod zaklenjena, četudi parkiramo pred hišo ali vikendom. Še posebej naj velja to za primere, kjer je na enem mestu več vozil, lastnikov pa ni poleg.
  • Če kljub vsemu postanete oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo!
  • Če v avtomobilu, stanovanju ali hiši zalotite nepovabljenega gosta, se z njim ne spuščajte v fizično obračunavanje, pomembnejša naj bo vaša lastna varnost. Raje si zapomnite čim več njegovih osebnih značilnosti (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal ...). Do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja.
  • Policiste obvestite tudi, če zgolj sumite, da se kaznivo dejanje izvršuje ali pripravlja. Pokličete lahko na anonimno številko policije 080-1200.