Slovenska policija že vrsto let dobro sodeluje tudi z Unicefom, mednarodno nevladno organizacijo za pomoč otrokom, ki je na včerajšnji novinarski konferenci z gosti ob začetku novega šolskega leta predstavila varne točke. Do konca leta naj bi bile vzpostavljene tudi e-varne točke, ki bi otrokom pomagale ob neprijetnostih, s katerimi se srečujejo na spletu.

Sicer pa otroci varno točko lahko prepoznajo po posebni nalepki, ki predstavlja smejočo se hišico in ki je nameščena ob vhodu v takšen prostor. Varnih točk je preko 500, med njimi so tudi vse policijske postaje.

Cilji varnih točk so pomagati otrokom v stiski, zagotoviti anonimnost in se izogniti stigmatizaciji ter vzpostaviti bližnjico do strokovne pomoči in grajenje občutka varnosti.

IMG 8445

 Z leve: izvršni direktor Unicef-a Slovenije Tomaž Bergoč, podpornik projekta Varne točke Boštjan Gorenc Pižama, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin in predstavnik Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Anton Toni Klančnik.


Zvočni posnetek novinarske konference (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Antona Tonija Klančnika (mp3) 
iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi

Več informacij z novinarske konference na spletni strani Unicef-a

IMG 8478

V Sloveniji že 317 varnih točk - Otroci se lahko v stiski vedno zatečejo tudi na katero koli policijsko postajo! (11. 9. 2012)