Sorodne objave

 

Zaradi izrednih vremenskih razmer in podrtega drevja je promet na številnih cestah po vsej Sloveniji močno oviran ali pa so ceste celo neprevozne. Policisti svetujemo - na cesti bodite izjemno previdni, od doma pa ne hodite, če to ni nujno.

Ker se stanje na cestah zelo hitro spreminja, svetujemo spremljanje obvestil prometno-informacijskega centra, kjer se zbirajo vse informacije o prevoznosti cest in obvestila upravljavcev cest.

Prometno-informacijski center

Policisti svetujemo!

Če ni nujno, ne hodite od doma.

Vozniki, če se na pot vseeno odpravite, pojdite od doma pravočasno, z zadostno količino goriva in nikar brez zimske opreme!

V prometu bodite strpni in upoštevajte navodila intervencijskih služb.

Pešci, izogibajte se poledenelim površinam in ne pozabite na ustrezno obutev.

V teh dneh odsvetujemo uporabo koles, saj so kolesarske steze in vozišča marsikje poledenela in spolzka.

Raje uporabite sredstva javnega prevoza.

Izogibajte se hoji in vožnji v bližini dreves (v parkih, gozdovih, ob nabrežjih rek in potokov itd.)

Pri čiščenju snega z dvorišč in pločnikov tega ne odmetavajte na vozišče. Sneg na vozišču lahko voznika preseneti, kar poveča nevarnost za nastanek prometne nesreče. 


Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah:

  • hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča,
  • povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami,
  • zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
  • ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
  • zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
  • vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
  • posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
  • računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno,
  • med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.


Vozniki, preverite, ali je vaše vozilo ustrezno opremljeno!

  • v avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, poleg zimske opreme, ki je nujna, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel,
  • preverite tudi brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana.V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo,
  • pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva,
  • sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč.


Več nasvetov za varno zimsko vožnjo


Preberite tudi: Zaradi izrednih vremenskih razmer zaprti mejni prehodi Drenovec, Podplanina in Novi kot - obvestilo (3. februar 2014)