Sorodne objave

 

Med 21. in 24. junijem bo po vsej Sloveniji potekal drugi del akcije Hitrost - počasneje je varneje. Vozniki lahko povečan nadzor hitrosti pričakujejo po vsej državi. Policija in mestna redarstva bodo v teh dneh izvajali aktivnosti, ki so usmerjene v umirjanje hitrosti na slovenskih cestah.

Z aktivnostmi, ki jih bomo policisti izvajali v teh dneh, želimo predvsem:

  • spodbujati umirjeno in defenzivno vožnjo,
  • zagotoviti spoštovanje omejitev hitrosti,
  • zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti,
  • zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih v prometu.

RobertVehovec

Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca iz Sektorja prometne policije (mp3) 
v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi


Umiritev hitrosti je v tem času posebej pomembna, ker je konec šolskega leta in je posledično v prometu večje število otrok in mladostnikov. Sočasno se v tem obdobju začnejo počitnice in dopusti. Pred nami pa je tudi prazničen dan, ki ga bo - z vikendom vred - marsikdo izkoristil za obisk turističnih krajev, predvsem kopališč in hribov.

IMG 3271Hkrati smo v obdobju velike vročine, ki obremenjujoče vpliva na udeležence v prometu. Zato voznikom priporočamo, da zaužijejo dovolj tekočine, poskrbijo za dovolj počitka, pred vožnjo pa vozilo prezračijo ter vozijo strpno in varno. Posebej naj bodo pozorni na najbolj ranljive udeležence v prometu, to je na pešce, kolesarje in motoriste. Na pot pa naj se odpravijo pravočasno.Več preventivnih nasvetov na spletni strani Za varno poletje na slovenskih cestah in v sporočilu za javnost Opozorilo voznikom pred odhodom na pot.

Število prometnih nesreč se je v letošnjem letu do 19. junija zmanjšalo za 22 % glede na enako lansko obdobje. Povedano drugače: v petih mesecih in pol se je na slovenskih cestah zgodilo 7.961 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 10.254.

Zmanjšalo se je tudi število telesno poškodovanih, in sicer se je število lahko telesno poškodovanih zmanjšalo za 10 % (3.214/3.557), število hudo telesno poškodovanih pa za 40 % (215/356).

Število umrlih pa je v letošnjem letu večje za 28 %! V prometnih nesrečah je letos umrlo 52 udeležencev, v enakem lanskem obdobju pa 41.

Natančneje: v prometnih nesrečah je umrlo

  • 14 (15) voznikov osebnih avtomobilov, 
  • 14 (7) pešcev, 
  • 4 (3) potnikov, 
  • 6 (5) kolesarjev,
  • 10 (8) voznikov motornega kolesa, 
  • 2 (1) voznika kolesa z motorjem, 
  • 1 (1) voznik tovornega vozila in 
  • 1 (1) voznik traktorja.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s telesnimi poškodbami ali smrtjo udeleženca še vedno ostaja neprilagojena hitrost. Zaradi nje je letos umrlo 17 ljudi (lani 15) in bilo 79 (lani 120) hudo telesno poškodovanih ter 871 (903) lahko telesno poškodovanih.

Sledijo neupoštevanje pravil o prednosti (15 mrtvih, 38 hudo telesno poškodovanih) in nepravilna stran oz. smer vožnje (10 mrtvih, 43 hudo telesno poškodovanih).

Prvi termin letošnjega nadzora hitrosti je bil aprila, tretji pa bo med 19. in 25. avgustom 2013.


Načrt aktivnosti akcije Hitrost - počasneje je varneje  

Več informacij tudi na spletni strani: Hitrost - počasneje je varneje!