Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so podali kazensko ovadbo zoper 50-letnega direktorja gospodarske družbe iz Ljubljane, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov po drugem odstavku 227. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

Osumljeni je storil kaznivo dejanje s tem, da je kot direktor oškodovane družbe iz Ljubljane takrat, ko je že vedel, da je oškodovana družba postala insolventna, z drugo gospodarsko družbo (prevzemnikom) sklenil škodljivo pogodbo o odstopu terjatve oškodovane družbe do upnika v višini 2,1 milijona evrov z namenom, da bi izigral in oškodoval druge upnike omenjene družbe iz Ljubljane.

Terjatev je bila zavarovana s hipoteko, s čimer je osumljeni prevzemniku terjatve, ki ga je finančno obvladoval preko ciprske družbe, omogočil pridobitev 20-odstotnega diskonta terjatve v višini 420.000 evrov.     

Z opisanim ravnanjem je ovadeni direktor upnikom oškodovane družbe iz Ljubljane povzročil veliko premoženjsko škodo.

* * *

Iz Kazenskega zakonika Republike Slovenije:

Oškodovanje upnikov

227. člen

(1) Kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti ve, da je sam ali kdo drug kot dolžnik postal nezmožen za plačilo, pa iz zadolženega premoženja izplača dolg ali kako drugače namenoma spravi kakšnega upnika v ugodnejši položaj in tako povzroči veliko premoženjsko škodo drugim upnikom, se kaznuje z zaporom do petih let.

(2) Enako se kaznuje, kdor ve, da je sam ali kdo drug kot dolžnik postal nezmožen za plačilo, pa zato, da bi izigral in oškodoval upnike, prizna neresnično terjatev, sestavi lažno pogodbo ali s kakšnim drugim goljufivim dejanjem povzroči veliko premoženjsko škodo upnikom.