Sorodne objave

 

Med 65-člansko slovensko delegacijo se je za odličja na olimpijskih igrah potegovalo osem policijskih vrhunskih športnikov. Vse sta danes, 14. avgusta 2012 sprejela in jim čestitala generalni direktor policije Janko Goršek in minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak z najožjimi sodelavci. Iztok Čop in Luka Špik sta se domov vrnila z bronastim odličjem; odličnega rezultata se lahko veseli tudi Marjan Fabjan, trener juda. Tudi ostali udeleženi športniki so dosegli solidne rezultate.

IMG 7092

Na letošnjih olimpijskih igrah, ki so med 27. julijem in 12. avgustom potekale v Londonu v Veliki Britaniji, so sodelovali naslednji vrhunski športniki, zaposleni v policiji:

  • Sara Isaković (plavanje),
  • Iztok Čop (veslanje),
  • Luka Špik (veslanje),
  • Rok Drakšič (judo),
  • Benjamin Savšek (kajak-kanu),
  • Aljaž Sedej (judo),
  • Peter Mankoč (plavanje),
  • Martina Ratej (met kopja) in
  • Marjan Fabjan (judo trener Roka Drakšiča, pa tudi Petre Nareks (tokrat se iger ni udeležila), oba zaposlena v policiji, in Urške Žolnir, sicer v Slovenski vojski zaposlene vrhunske športnice, ki je na teh igrah osvojila zlato medaljo).

Dosegli so naslednje rezultate:

  • Iztok Čop in Luka Špik (veslanje, dvojni dvojec): 3. mesto (bronasta medalja),
  • Martina Ratej (atletika, met kopja): 7. mesto,
  • Benjamin Savšek (kajak-kanu - slalom, C-1): 8. mesto,
  • Rok Drakšič (judo, do 66 kg): delitev 9. – 16. mesta (zmaga v prvem krogu in poraz v drugem),
  • Sara Isaković (plavanje, 200 m prosto): 14. mesto, (plavanje, 100 m delfin): 31. mesto, (plavanje, 4 x 200 m prosto): 14. mesto,
  • Peter Mankoč (plavanje, 100 m delfin): 19. mesto,
  • Aljaž Sedej (judo, do 81 kg): brez uvrstitve (poraz v predtekmovanju),
  • Marjan Fabjan (trener juda): trener Urške Žolnir (zaposlena v Slovenski vojski), ki je osvojila naslov olimpijske prvakinje.

 

Ob tej priložnosti sta generalni direktor policije in minister za notranje zadeve zbrane tudi nagovorila. Slednji je povedal, da je leta 1994, ko se je prvič vzpostavljal sistem zaposlovanja vrhunskih športnikov, sodeloval  pri vseh tistih pogovorih in pogajanjih, da bi bil njihov status urejen tako, da bi lahko kar najbolje opravljali svoje poslanstvo. "Moram reči, da sem danes, po toliko letih, še posebej ponosen na vse, ki ste zaposleni v policiji. Za vami so najpomembnejši dosežki na olimpijskih igrah, dosežki, na katere mora biti in je ponosna cela Slovenija, še posebej pa smo na to ponosni na ministrstvu in v policiji. V imenu obeh institucij, tudi v svojem imenu, se moram zahvaliti za vse tisto, kar ste dosegli," je še dejal Gorenak.

Za vse rezultate, ki so jih dosegli na olimpijskih igrah, jim je čestital tudi generalni direktor policije Janko Goršek. Po njegovih besedah so zopet dokazali, kaj pomenijo olimpijski duh, vztrajnost in vse, kar je sinonim za to, kar policisti počnejo na terenu: "Večkrat ste me slišali, da sem ponosen na svoje policiste. Vi ste del te zgodbe, ste del promocije in dobrega imena slovenske policije," je dodal Goršek.

IMG 7081

Generalni direktor policije Janko Goršek se je enemu najuspešnejših slovenskih olimpijcev Iztoku Čopu ob koncu njegove športne kariere zahvalil za prispevek k ugledu policije, za pozitiven zgled mladim in v spomin na njegova izjemna športna leta. "Sedemnajst let delovne dobe v policiji je doba, na katero je lahko ponosen marsikateri zaposlen v policiji. Naj se ti zahvalimo za vse tisto, kar si storil za njen ugled, in storil si zelo veliko. Bil si eden najboljših promotorjev policije in veseli smo ter počaščeni, da si bil in si še del nas," so bile Gorškove besede, namenjene Čopu.

IMG 7067

V svojem imenu in v imenu vseh tokratnih v policiji zaposlenih olimpijcev je spregovoril tudi Iztok Čop: "Tudi sam sem vesel, da sem že toliko časa v policiji, kjer sem po svojih najboljših močeh pomagal pri promociji v imenu policije, in upam, da bom to lahko počel tudi v prihodnje. Mislim, da lahko govorim v imenu vseh nas in se zahvalim za to zaposlitev, ker to nenazadnje športnikom pomeni določeno socialno varnost. Moramo vedeti, da verjetno marsikdo izmed nas, ki smo osvojili medaljo na olimpijskih igrah, ne bi vztrajal tako dolgo, če ne bi bilo tega sistema podpore države oziroma ministrstev. Policiji se zahvaljujem za zelo korektno in zelo lepo sodelovanje. Vedno je bilo razumevanje, da je športna kariera tista prva, da so obveznosti do policije bolj vezane na tisti čas izven tekem in treningov. Upam, da bo tako sodelovanje potekalo tudi v teh kriznih časih in v prihodnosti, da bodo generacije za nami vsaj takšne ali še boljše, kot je naša. Hvala za podporo."

***

Šport oživlja v današnjem svetu pozabljene vrednote. Prijateljstvo, skupinski duh, poštenost, enakost, solidarnost, strpnost. Vse to so gradniki "fairplaya", v policijskih vrstah pa vrline, ki jih še posebej spoštujemo in negujemo. Tako dobrega športnika kot dobrega policista zaznamujejo še profesionalizem, odgovornost in disciplina. Tako kot predan policist nikdar zares ne sleče svoje uniforme, je tudi športnik nepretrgoma z glavo pri športnih izzivih. To je predanost s srcem in glavo.