Sorodne objave

 

Slovenska policija skupaj z madžarsko in poljsko izvaja poskusni projekt CEUVIS (Central European Visa Information System). Gre za poskusni projekt srednjeevropske regije glede uporabe vizumskega informacijskega sistema na zunanjih mejah in konzularnih predstavništvih.

Cilj projekta, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije, je ugotoviti, kakšne posledice prinaša uvedba vizumskega informacijskega sistema na opravljanje mejne kontrole in kako vpliva na njo.

Zlasti je pomembno vprašanje, ali se bo z uvedbo novih postopkov in opreme čas mejne kontrole podaljšal. Ugotoviti pa želimo tudi, katere metode so najprimernejše za preverjanje (npr. izstopanje potnikov, preverjanje v vozilih).

Projekt se je začel izvajati že 1. januarja 2011, in sicer s pripravljalno fazo, ki je trajala do zagona vizumskega informacijskega sistema, tj. do novembra lani. V okviru testne faze, ki od začetka aprila 2012 poteka na mejnima prehodoma Gruškovje in Dobova, policisti uporabljajo stacionarno in mobilno opremo za preverjanje prstnih odtisov državljanov tretjih držav, ki v Evropsko unijo vstopajo z novimi, biometričnimi vizumi. Testiranje v okviru projekta bo potekalo še do konca maja, projekt pa se bo uradno zaključil v začetku julija. O rezultatih projekta bo Madžarska, ki je koordinatorka projekta, v imenu Slovenije in Poljske obvestila Evropsko komisijo.