V zvezi s poročanjem medijev o ponovni vzpostavitvi mejnega nadzora na (notranji) meji z Italijo želimo ponovno opozoriti, da obveznost posedovanja veljavnega identifikacijskega dokumenta (osebne izkaznice ali potne listine) ni vezana na ponovno uvedbo mejnih kontrol. Obveznost državljanov Evropske unije, da imajo pri sebi veljavne osebne dokumente, izhaja iz t. i. Direktive 38.

Gre za Direktivo 2004/38/ES Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic.

Navedeni pravni akt Skupnosti v prvem odstavku 4. člena določa, da imajo vsi državljani EU z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom pravico, da zapustijo ozemlje države članice zaradi potovanja v drugo državo članico. Enako velja tudi za družinske člane državljanov EU.

Velika večina držav članic je neposedovanje identifikacijskih dokumentov opredelila kot prekršek, tako tudi Slovenija.

Zakon o tujcih določa denarno kazen za državljane EU (ali njihove družinske člane), ki v našo državo vstopijo ali prebivajo brez osebne izkaznice ali potnega lista  (z globo od 500 do 1.200 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, ki je državljan EU, njegov družinski član ali družinski član slovenskega državljana, če vstopi v Republiko Slovenijo brez listine, potrebne za vstop).

 

Začasna ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah