Italijanska vlada je napovedala, da namerava med srečanjem vrha G8, ki bo v Aquili med 10. in 12. julijem 2009, iz varnostnih razlogov začasno uvesti ponovni nadzor na vseh svojih mejah s Francijo, Švico, Avstrijo in s Slovenijo. Začasni ponovni nadzor notranjih meja s strani italijanskih organov bo trajal 18 dni, in sicer od 28. junija do 15. julija 2009.

V skladu z ustaljeno prakso bo Italija v tem času izvajala sistematične mejne kontrole na vseh mejnih prehodih, kontrole pa da bodo izvedene ciljno usmerjene v pogojih upočasnjenega prometa čez mejne prehode.

Že sedaj, ko še ni uveden ponovni nadzor na notranji meji, pa državljane Slovenije posebej opozarjamo, da morajo ob prehodu notranjih meja pri sebi imeti identifikacijski dokument (osebno izkaznico ali potni list).

Minister za notranje zadeve Republike Italije Roberto Maroni je o tej varnostni potezi v skladu s predpisanim postopkom obvestil organe Evropske unije in notranje ministre ostalih držav članic EU in schengenskega prostora.

To je možnost, ki jo schengenski sporazum predvideva in dopušča ter je eden izmed standardnih ukrepov za učinkovitejše zagotavljanje varnosti ob določenih varnostno tveganih dogodkih.

Začasna ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah v skladu s t. i. Zakonikom o schengenskih mejah je enostranski akt, ki državam članicam schengenskega prostora omogoča oz. dovoljuje, da v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti, izjemoma ponovno uvedejo nadzor na svojih notranjih mejah za nujno potrebno obdobje, ki pa ne sme biti daljše od 30 dni (izjemoma je možno tudi podaljšanje).

 

Več o italijanski začasni ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah v sporočilu za javnost Ministrstva za notranje zadeve.