Sorodne objave

 

V okviru Srednjeevropske policijske akademije (SEPA) v Sloveniji od 2. do 9. oktobra 2004 poteka deseti specialistični tečaj za skupno varovanje meje. Tečaj izvaja slovenska policija v partnerstvu z avstrijsko policijo, pripravila pa ga je Policijska akademija v sodelovanju z Upravo uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Na otvoritvi tečaja, ki je bil danes, 4. oktobra 2004, v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Uprave za zaščito in reševanje na Igu, kjer poteka tudi teoretični del usposabljanja, sta udeležence pozdravila pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Bojan Skočir in vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije Danijel Lorbek.


041004 sepa

Udeleženci desetega specialističnega tečaja Srednjeevropske policijske akademije v uniformah


Usposabljanja se udeležuje 24 mejnih policistov iz vseh držav članic SEPE, Nemčije, Švice, Avstrije, Češke, Poljske, Slovaške, Madžarske in Slovenije. Od naših policistov so na usposabljanju Boris Brinovec iz Postaje mejne policije Obrežje, Jože Kerneža iz Postaje policije Maribor I in Željko Urgl iz Specializirane enote za nadzor državne meje.

Tečaj za skupno varovanje meje v okviru Srednjeevropske policijske akademije traja mesec dni, začel se je 20. septembra 2004 na Češkem, nadaljeval v Nemčiji, po tednu dni v Sloveniji pa se bo 15. oktobra 2004 končal na Slovaškem.

Namen usposabljanja je, da se udeleženci seznanijo s konceptom nadzora države meje v posameznih državah, z metodami preprečevanja čezmejne kriminalitete, preprečevanjem ilegalnih migracij, da si izmenjajo mnenja in poglobijo mednarodne izkušnje na področju mejnih zadev ter vzpostavijo medsebojne stike. Usposabljanje poteka v nemškem jeziku.

Vodja tečaja je Robert Uzar iz Policijske akademije, izvajalci vsebin pa so Marko Gašperlin, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije ter Miran Kondrič, Lea Pec in Dušan Burian iz Sektorja mejne policije Uprave uniformirane policije, iz partnerske države pa Johannes Petz in Guenter Schnittler iz avstrijskega ministrstva za notranje zadeve.

V okviru programa usposabljanja se bodo udeleženci tečaja seznanili z organizacijo in delom slovenske in avstrijske mejne policije, sodelovanjem v delovnih skupinah Evropske unije, bilateralnem sodelovanju slovenskih in avstrijskih varnostnih organov, varnostno problematiko na zunanji meji Evropske unije, ukrepi v boju proti odkrivanju in preprečevanju zlorab listin. Izvedli bodo tudi delavnico na temo vizumov. Obiskali bodo mejni prehod Obrežje, v Policijski akademiji v Tacnu si bodo ogledali delo vodnikov službenih psov in letalske policijske enote, v Kopru bodo obiskali Postajo pomorske policije in si s policijskim čolnom ogledali varovanje državne meje na morju, spoznali bodo delo Specializirane enote za nadzor državne meje in uporabo termovizijskega vozila pri nadzoru državne meje ter delo mešanih patrulj na slovensko-hrvaški državni meji.

 

Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografija: Jože Kerneža