Slovenska policija poleg preostalega naraščujočega kriminala obravnava vse več storilcev kaznivih dejanj, ki so povezana z umetninami.

Tako so policisti pri svojem delu ugotovili, da se na t.i. črnem trgu pojavljajo dobri ponaredki znanih slovenskih slikarjev - impresionistov (Jakopič, Jama, Sternen itd.), s katerimi se izvršujejo kazniva dejanja goljufij. Pri tem je povzročena velika materialna škoda.

Kriminalisti Policijske uprave Postojna so tako na podlagi prijave oškodovanca našli in zasegli več ponaredkov zgoraj omenjenih avtorjev.

Da bi pravočasno obvestili potencialne oškodovance in preprečili nova kazniva dejanja goljufij na širšem območju Slovenije, bomo v četrtek, 23. septembra 2004 ob 11.00 uri, v prostorih Prometne policijske postaje Postojna organizirali tiskovno konferenco, na kateri bodo načelnik Sektorja kriminalistične policije Policijske uporave Postojna g. Janez GODEŠA, kriminalistični inšpektor I Sektorja za splošno kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave g. Miran ŠTUPICA in dr. Ferdinand ŠERBELJ, višji kustos za terenski študij ter muzejski svetovalec pri Narodni galeriji v Ljubljani, javnosti prestavili problematiko ponaredkov slik.


Primeri ponaredkov:

ponaredek1

ponaredek2

ponaredek3

ponaredek4

ponaredek5